El sector del porcí, en alerta per evitar l'arribada de malalties

30/07/2017

Els focus de pesta porcina en països del nord d’Europa com els Bàltics, Polònia i la República Txeca i de febre aftosa com Algèria i del Pròxim Orient com Israel i el Líban mantenen en alerta al sector porcí ateses les conseqüències no només sanitàries sinó també econòmiques que l’arribada d’aquestes malalties pot tenir tant a Lleida com a Catalunya.

Per aquest motiu, aquest tema va centrar als debats de la reunió de la Taula Sectorial del porcí que es va celebrar dijous passat, en la quals les parts van coincidir a reforçar les mesures de bioseguretat.

Per part d’Agricultura es va proposar potenciar l’ús de contenidors refrigerats en les explotacions per emmagatzemar els cadàvers dels porcs, evitant d’aquesta manera que es converteixin en un focus d’infecció. El departament es va comprometre a garantir un correcte tancament perimetral de les explotacions ramaderes, obligatori des del 2016. Per a això Agricultura està realitzant comprovacions a les granges i des d’Unió de Pagesos insisteixen en la necessitat de conscienciar els ramaders que han de tenir condicionats aquests tancaments i proposa enviar cartes als municipis per posar de manifest la seua importància. També és obligatori tenir un sistema de control de l’entrada d’aus als recintes ramaders, ja que aquestes poden transmetre malalties, motiu pel qual el sindicat insta Agricultura a realitzar controls a la fauna salvatge.

També existeix el compromís de garantir sistemes de neteja i desinfecció tant de tractors a l’entrada de les granges, dels vestidors i de la roba dels ramaders per evitar contagis d’unes granges a d’altres.

Per part d’Unió de Pagesos, es demana rebaixar les taxes de moviment d’animals fora de Catalunya. Això es deu que hi ha granges limítrofes amb Aragó i València i la despesa pot arribar a superar els 25 euros de diferència per 200 animals respecte al cost de traslladar-los dins de Catalunya. Des del sindicat remarquen que el sector ha tancat el primer trimestre de l’any amb bons resultats i el futur passa per invertir en bioseguretat per garantir les exportacions.

L’arribada d’aquestes plagues a Catalunya pot tenir efectes dramàtics, ja que s’exporta més de la meitat de la producció i els importadors poden tancar els seus mercats a zones afectades per malalties.

Segre