L'Algerri-Balaguer ja instal·la panells solars per bombar aigua

19/07/2017

La comunitat de regants del canal Algerri-Balaguer ha iniciat la instal·lació de panells solars per bombar aigua i estalviar-se així l’elevat cost energètic que paguen els regants cada temporada. Els operaris estan construint els ancoratges en els quals se sostindran els panells solars a la zona de l’estació de bombatge de canal, a Ivars de Noguera.

Cada bomba porta incorporats quatre panells solars per subministrar-se. Ara només s’instal·larà una de les quatre bombes previstes en el projecte per comprovar-ne la viabilitat, que, si és funcional, descartaria la nova presa d’aigua que captaria l’aigua a 200 metres de la presa de Santa Anna i derivaria per gravetat.

El president de la comunitat de regants, Carlos Gra, va explicar que els treballs d’aquesta primera bomba tenen un cost de 600.000 euros i han d’estar finalitzats a començaments d’agost. “Ja hauria d’estar en funcionament, però els treballs s’han retardat per culpa dels permisos i les llicències, encara que confiem que a començaments d’agost es podrà posar en servei”, va dir.

De moment, ja s’ha col·locat tot l’entramat de tubs que enllacen amb el canal i queda pendent ultimar la connexió amb l’estació de bombatge. Gra també va explicar que aquest nou sistema té una gran capacitat de bombar la màxima quantitat d’aigua, al tenir un diàmetre de més d’un metre.

No obstant, per comprovar la viabilitat de les noves bombes solars, haurà de passar tot un any, va assegurar. “Si el projecte funciona, seran els regants els que hauran de decidir si instal·lem les altres tres bombes”, va afegir.

Segons el president de la comunitat, el cost energètic pot reduir-se entre 90.000 i 100.000 euros anuals en el rebut elèctric. Unes xifres que, si són reals, “avalen àmpliament la inversió, perquè evitaríem les penalitzacions actuals de bombar l’aigua fora de la franja horària contractada, que a l’any superen els 120.000 euros”, va indicar.

El cost total del projecte de les bombes ascendeix a 3,6 milions d’euros, molt inferior al de fer una nova presa d’aigua a la zona de la presa de Santa Anna, que supera els 9 milions d’euros. El cost energètic del canal suposa més del 60% de la despesa de la comunitat.

Segre