Problemes per arribar a fi de mes

25/07/2017

Arribar a final de mes és un maldecap per a molts. I una realitat per a sis de cada deu lleidatans. Així ho assenyala l’última enquesta de condicions de vida de l’Institut d’Estadística de Catalunya, que per primera vegada, i en col·laboració amb el departament de Treball, Afers Socials i Famílies, inclou resultats per àmbits territorials de tot Catalunya. Segons aquests indicadors, que permeten fer una radiografia de la situació econòmica de les llars, més de 260.000 lleidatans asseguren que tenen dificultats per arribar a final de mes, al no poder amb totes les despeses familiars.

Per territoris, Ponent és la penúltima demarcació catalana amb el percentatge més baix, amb un 59,2% de la població que declara que té dificultats per arribar a final de mes. Una xifra que s’eleva en el cas de l’Alt Pirineu i Aran, amb un 72,6%, un percentatge molt superior a la mitjana catalana, que és del 63,3%.

Així mateix, l’enquesta d’Idescat assenyala que més del 46% de les llars de Ponent té una o més privacions materials, amb problemes a l’hora de pagar la hipoteca o el lloguer; mantenir l’habitatge adequadament calent a l’hivern; menjar carn o peix almenys cada dos dies, o no poder anar-se’n de vacances. En aquest sentit, quatre de cada deu lleidatans no poden fer front a despeses imprevistes, de manera que Ponent és la segona demarcació catalana amb el percentatge més elevat, només al darrere del Camp de Tarragona i 4,6 punts per sobre de la mitjana catalana.

Unes carències que estan relacionades amb els ingressos baixos. Ponent és la tercera demarcació per la cua amb els ingressos més baixos, amb 10.184 euros per persona, que en el cas de l’Alt Pirineu i Aran, que se situen en el penúltim lloc, es queden en els 9.849 euros. La mitjana catalana és de 12.660 euros a l’any.

Ponent és l’àmbit territorial de Catalunya amb un percentatge més gran de llars que reben alguna prestació social, de forma que és el 75,1% del total, al davant de les Terres de l’Ebre, mentre que l’Alt Pirineu i Aran és la penúltima, amb el 55,7%. Segons l’Idescat, de les llars que reben prestacions a Ponent, el 47,2% correspon a complements per a persones grans i de superviviencia; el 39,9%, a prestacions d’atur, i un altre 35,6%, a subsidis i altres ajuts socials. A Ponent,la despesa mitjana per llar se situa en els 344,7 euros per afrontar despeses mensuals com ara el lloguer, les assegurances, els impostos i les despeses corrents d’aigua, llum o combustible. Factures que suposen, de mitjana, tres euros més en el cas dels habitatges de l’Alt Pirineu i Aran, amb una despesa mitjana mensual de 347,4 euros. La mitjana catalana se situa en els 367 euros, i l’Àrea Metropolitana registra les despeses més elevades i les Terres de l’Ebre, les més baixes.

Segre