Prova pilot per millorar la gestió de purins

21/02/2017

Un centenar de granges lleidatanes formen part d’un pla pilot que millora la gestió de les dejeccions a les explotacions ramaderes mitjançant el càlcul del nitrogen que produeixen. Es tracta d’un mètode capdavanter al món i que a partir de 2018 s’aplicarà a tot Catalunya. Els ramaders asseguren que la implantació d’aquesta normativa encareix el porc en 2 euros i demanen reunir-se amb l’administració per repartí costos

120 explotacions ramaderes de la província de Lleida formen part d’un pla pilot engegat per la Generalitat que pretén millorar la gestió dels purins calculant la quantitat de nitrogen que contenent. Així, s’obtenen dades que faciliten ajustar la fertilització a les necessitats dels cultius i optimitzar la seva distribució.

Aquest pla es desenvolupa fins el mes d’octubre per, un cop obtinguts els resultats, aplicar-los en la totalitat de les explotacions de Catalunya amb l'objectiu d’ajustar-se als canvis de normativa. Canvis que, en alguns casos, suposen un cost d’entre 1 euros i mig i 2 euros per porc, fet que podria encarir el seu cost final i repercutir en el consumidor. 

Aquest dimecres el Departament d’Agricultura constituirà un comitè de seguiment del pla pilot per establir els paràmetres bàsics per al càlcul de la generació de nitrogen i vetllar pel compliment dels seus objectius.

Lleida TV