Jornades per a empreses rurals sobre com exportar i sobre noves formes de finançament

18/05/2017

El Consorci Grup d'Acció Local Noguera-Segrià Nord ha organitzat per a aquest mes de maig 2 jornades tècniques per a empreses rurals, incloses en el PATT del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

La primera, “Com començar a exportar per part de les empreses agroalimentàries”, es va fer el 10 de maig al Consell Comarcal de la Noguera. I la segona, sobre Finançament per a empreses rurals, es farà el proper dilluns 22 de maig a les 15.00h, també al Consell.

Aquesta jornada està dirigida a totes aquelles empreses del món rural que, a més a més del finançament convencional, en vulguin conèixer altres formes:  el Crowdfunding, com a finançament amb aportacions col·lectives; Business Angels, on són inversors privats els que aporten el seu capital i contribueixen a la gestió empresarial; i per acabar ajuts a fons perdut com pot ser l'Ajut Leader.

 

En la jornada sobre exportació, en la qual van participar una dotzena de productors agroalimentaris d’arreu de Catalunya, la ponent Sara Garcia va respondre les preguntes “Com, per què i quan és millor exportar”. Els riscos més comuns en la iniciació a l’exportació són la falta d’experiència, llançar-s’hi sense reflexionar, no tenir en compte la capacitat de l’empresa i no preveure la inversió de recursos necessaris tant econòmics com d’equip humà. La ponent va insistir molt que per exportar cal preparar-se en tots els àmbits, i disposar de finançament, tenir un equip  humà preparat i un producte consolidat és essencial per obtenir l’èxit. Però aquest resultat beneficiós no sempre és ràpid. En les decisions importants a prendre caldrà tenir en compte l’estudi de mercat i una anàlisi DAFO (debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats), que ens facilitarà determinar els països on exportar i quins coneixements culturals i lingüístics hem de tenir en compte.

 

La ponent Esther Tusal va exposar un exemple d’un cas real d’exportació amb èxit, i va aconsellar ser constants, no perdre el nord i sobretot dedicar temps a elaborar un bon pla d’empresa del negoci, així com un pla d’exportació molt detallat.

Infolleida