Protocol d'actuació en cas de bovins sense identificar

28/06/2017

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha presentat un nou protocol que descriu les actuacions que han de dur a terme els serveis veterinaris oficials en cas de detectar un boví sense identificar. El protocol estableix que, en primer terme, el propietari ha de poder acreditar la identitat i traçabilitat de l’animal. Si això no és possible, es podria suspendre el sacrifici sempre i quan el propietari es comprometi a mantenir l’animal viu fora de l’àmbit de la producció ramadera i de la cadena alimentària, i compleixi amb tota una sèrie de condicions estrictes que garanteixin la seva sanitat i traçabilitat, restant immobilitzat com a animal no apte per al consum, ni per activitats comercials ni lucratives.
 
En aquesta mateixa reunió, s’ha comunicat als membres de la Taula que s’espera que aquesta tardor Catalunya sigui declarada  oficialment indemne de Brucel•losi bovina, atès que compleix tots els requisits establerts per la normativa comunitària, tal i com consta a l’informe presentat al Ministeri d’Agricultura el passat mes de març, amb la finalitat de traslladar-ho a la Comissió Europea de cara a l’obtenció d’aquest reconeixement. A Catalunya no s’ha detectat cap cas de Brucel·losi en boví des de l’any 2009.
 
Sobre les novetats en el relació al mòdul de boví de l’aplicació informàtica “Gestió Telemàtica Ramadera” (GTR) que  el departament te previst posar en producció durant el segon semestre de 2018, destaquen el fet de no ser necessària la impressió dels Documents d’identificació bovina (DIB) en el cas dels trasllats dins de Catalunya, la possibilitat de comunicar els naixements, moviments i morts dels bovins a través d’una App per a dispositius mòbils i la possibilitat, per a tots els ramaders, de portar el llibre de registre de bovins en format telemàtic. La entrada en funcionament del mòdul boví del GTR  permetrà eliminar  definitivament els talonaris sanitaris de trasllat de bestiar (auto guies), tant per a vida, com per anar a escorxador.
Infolleida