El FICdÀ tanca la seva primera edició amb un èxit rotund de públic

17/07/2023

Why de Natxo Leuza guanya el premi a millor curtmetratge de la secció oficial i Actos por partes de Sergio Milán és la preferida del públic

El FICdÀ-Festival Internacional de Cinema d’Àger ha posat fi a la seva primera edició aquest diumenge al vespre. El festival, que s’ha celebrat del 13 al 16 de juliol a la majestuosa Col·legiata de Sant Pere d’Àger, un dels conjunts romànics més importants a Catalunya, ha estat tot un èxit. L’aforament s’ha completat, pràcticament, en la totalitat de les sessions de curtmetratges i llargmetratges, a les gales d'inici i de cloenda i la participació a les activitats paral·leles com els sopars populars i els concerts en directe ha superat les expectatives amb un ple absolut. En total un miler de persones ha passat per Àger des del passat dijous i fins aquest diumenge.  Els directors del FICdÀ, Albert i Marcel Carbó destaquen la gran acollida que ha tingut aquesta primera edició “Estem molt contents de l’acolliment que ha tingut el festival en la seva primera edició i del boca-orella que hi ha hagut entre el públic. Veure la Col·legiata plena dia a dia, havent d’afegir localitats en les darreres sessions, ha estat molt emocionant, i només per això ha valgut la pena tot l’esforç d’aquests últims mesos.”
 
Aquest diumenge al vespre s’ha celebrat la catifa vermella per la qual han passat membres dels equips dels curtmetratges seleccionats, els directors del FICdÀ, membres del jurat i autoritats com Mireia Burgués, Alcaldessa d’Àger, el regidor de cultura David Guiu  i la Delegada del Govern, Montse Bergés. Tot seguit, s’ha fet un sopar pica-pica i una copa de comiat i finalment ha tingut lloc la gala de clausura. Les actrius Marta Angelat, Míriam Iscla i Àurea Márquez, l’actor Martí Atance, el creador de contingut Albert Roig, el productor Xavier Atance, membres del jurat, han estat presents en aquesta gala per fer entrega dels premis de la primera edició del festival en les diferents categories. La gala de clausura, que ha comptat amb el suport de  BonÀrea, ha estat presentada pel reconegut periodista Xavi Canalias. El grup Hydra ha interpretat clàssics del cinema en directe durant l’acte.
 
 

Els guanyadors de la primera edició del FICdÀ
 
El premi a millor curtmetratge ha estat per Why, un documental de Natxo Leuza rodat a Ucraïna i protagonitzat per veus femenines que se centra en les preguntes que ha generat la guerra entre la població: Per què aquesta guerra? Per què ens disparen? Per què ho destrueixen tot? Per què tinc por? Per què ens volen matar? Per què tant odi? Per què assassinen els nostres fills? Per què ens ho treuen tot? Per què he de fugir? Per què necessitem ser alliberats i rescatats? Per què algú ha decidit esborrar-ho tot?
 
La primera edició del FICdÀ ha premiat Javier Celay en la categoria de millor direcció amb Yegua, que narra la història d’un ramader d’eugues de les muntanyes de la Valdorba, un petit poble del cor de Navarra que sobreviu a la despoblació. En Jaume viu una situació de frustració intensa amb la infecció que contrau un dels seus animals i la ja complicada vida familiar a causa de la situació de dependència de la seva dona.
 
El premi al millor guió ha estat per Dania Bdeir per Warsha, un curtmetratge protagonitzat per Mohammad, un migrant sirià que treballa com a operador de grua a Beirut i que s'ofereix un matí com a voluntari per a enfrontar-se a una de les grues més altes i notòriament més perilloses del Líban. Lluny dels ulls de tots, és capaç de viure la seva passió secreta i trobar la llibertat.
 
Javier Bermejo ha estat guardonat amb el premi a millor fotografia per 24 siete, un curtmetratge dirigit per Santiago Requejo, que vol visibilitzar una nova mesura de protecció a la infància,  l’Acolliment familiar especialitzat d’especial preparació promogut per Redes AFE, per fomentar l’acolliment familiar d’infants i adolescents entre els 7 i els 18 anys en situació de desprotecció i amb problemes de conducta, salut mental o d’adaptació.
 
El premi a millor interpretació masculina ha estat per Karra Elejalde pel seu paper de Jaime a Yegua i la millor interpretació femenina per Manuela Velasco a 24 siete, que interpreta a la Maite, que fa anys que treballa com a orientadora en un institut i rep una oferta laboral que l’ocuparà les 24 hores del dia.
 
Actos por partes, de Sergio Milán, s’ha endut el premi del públic. El director i actor protagonista del film va presentar personalment l’obra durant la primera sessió de curtmetratges del dijous 13 de juliol i va participar en un posterior col·loqui que va emocionar el públic assistent. Actor por partes neix a partir de l’experiència de Milán com a pacient oncològic i narra la història de diferents malalts de càncer des de l’humor més inesperat.
 
Pel que fa a la secció paral·lela del festival “Joves 72 hores”, l’INS La Caparrella de Lleida ha rebut el premi a millor curt amb Arrels, un curtmetratge que vol posar en valor la feina del camp. Les altres dues obres finalistes han estat Shades of cool de l'INS Màrius Torres i Una qüestió d'honor de l'Escola Pia de Balaguer
 
 
Un festival de temàtica social
 
Al llarg del FICdÀ, s’han pogut veure un total de 15 curtmetratges que han estat seleccionats entre les 400 obres arribades d’arreu del món que ha rebut el festival, tot un èxit en una primera edició. Totes les obres tracten temàtiques socials com el feminisme, la guerra d’Ucraïna, l’adolescència i les xarxes socials, l’assetjament escolar, el sexe a la tercera edat o la salut mental, entre altres, a través de gèneres molt diversos com la comèdia, el drama o el documental. També s’han projectat els llargmetratges Un sol radiant i Un cel de plom, i els curtmetratges de la secció paral·lela  “Joves 72 hores”.
 
La programació del FICdÀ 2023 ha comptat amb grans apostes del cinema nacional i internacional. Part dels equips d’aquestes obres han vingut al festival a explicar les seves experiències en primera persona, un fet que ha donat un valor afegit a les projeccions i que era molt important per a l’organització: “Pensem que hem fet una selecció molt acurada de 15 curtmetratges d’una altíssima qualitat. “Hem tingut l’honor de comptar amb bona part dels creadors i creadores i dels equips artístics dels films que han aportat valor al festival, apropant les seves obres, les seves òptiques, experiències i anècdotes. Per a nosaltres, com a festival, era imprescindible que el públic pogués conèixer part de les persones que han estat darrere de les obres, i la veritat és que els col·loquis han estat molt ben valorats per part dels assistents.”
 
Al llarg del festival s’han organitzat diverses activitats paral·leles per a tots els públics que han convertit Àger en l’escenari d’una gran festa amb sopars populars i concerts a la plaça Major i l’observació de les estrelles a càrrec del Parc Astronòmic del Montsec.
 
El FICdÀ-Festival de Cinema d’Àger, organitzat per l’Ajuntament d’Àger i la productora Silendum Films, té la voluntat d’esdevenir punt de trobada cinematogràfica estival en un entorn únic del Prepirineu: el cor de la Serra del Montsec, declarada Geoparc Mundial per la Unesco, i certificada com a Reserva Starlight de baixa contaminació lumínica.
 
Infolleida. FOTO: Aj. d'Àger