Experiència pionera de descens de barrancs interpretats per geòlegs experts en el marc del Projecte Geoparc de la Conca de Tremp-Montsec

07/09/2017

Per primera vegada en una activitat oberta al públic no especialitzat, geòlegs descendiran barrancs per explicar de primera mà a turistes no experts el passat, present i futur de l'entorn. Es tracta d’una de les activitats de'Tresors geològics del Projecte Geoparc (Nord)'una proposta de descoberta geoturística innovadora organitzada per l’empresa lleidatana Daucat Serveis Turístics de Catalunya que tindrà lloc els propers 23 i 24 de setembre en el territori del Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec (Lleida).

Un total de 12 persones s'endinsaran al barranc de l'Infern acompanyades per tècnics experts en barranquisme i geòlegs, que interpretaran cada passatge i gorja i ajudaran a entendre com el paisatge s'ha modelat amb el pas de milions d'anys i com es transformarà en el futur. Aquesta activitat ha estat dissenyada conjuntament amb l’empresa Explora Guies, especialitzada en descens de barrancs.

A banda dels barrancs interpretats, els participants també visitaran l'estany de Montcortès i, des de Sallent, descendiran a peu seguint el curs del riu Flamisell fins a Capdella, on visitaran el seu Museu Hidroelèctric. Finalitzaran el recorregut per la Vall Fosca a la Mina Eureka, al peu de Castell-Estaó.

'Tresors geològics del Projecte Geoparc (Nord)' és una de les iniciatives de l’empresa lleidatana Daucat que organitza descobertes geoturístiques, ornitològiques i astronòmiques pel territori de Lleida. A les comarques de Lleida es troba un patrimoni geològic i un registre fòssil dels més importants a escala internacional, amb les restes fòssils dels últims dinosaures d’Europa. En aquesta zona es poden contemplar les serralades del Pirineu en la seva màxima expressió, on les seves roques porten enregistrats més de 550 milions d’anys d’història.

 

"A Daucat estem especialitzats en mostrar la riquesa de Lleida amb la col·laboració d'experts professionals coneixedors del territori", destaca Sergi Alarcón, gerent i fundador de Daucat. Afegeix que “a més de donar servei als àmbits científic i docent de la geologia, a Daucat volem transformar el turista generalista en un turista que es fa preguntes i cerca respostes sobre el que es troba, i aquí és on ens recolzem dels entesos en la matèria i dels coneixedors del territori per conformar experiències completes que donin servei a aquest visitant"Daucat ofereix la possibilitat al turista no expert i amant de la natura d’observar el paisatge amb més detall, fent valdre aspectes que, al no ser coneixedors en la matèria, passen desapercebuts.

La segona activitat que proposa Daucat per aquesta tardor en el territori del Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec és 'Prepirineu: terra de brama i rapinyaires': un cap de setmana per conèixer de ben a prop la gran riquesa faunística de la zona. Una experiència guiada per un ornitòleg expert que dóna l’oportunitat de recórrer els principals hàbitats naturals dels animals de l'entorn i on es podrà observar i fotografiar els seus rapinyaires i viure a tocar la brama del cérvol.

L’activitat tindrà lloc del 30 de setembre a l'1 d'octubre (primera sortida) i del 7 al 8 d'octubre (segona sortida) i inclou una visita a la Reserva Nacional de Caça de Boumort en el moment àlgid de zel del cérvol: la brama, i un recorregut pel paratge en 4x4 per atansar-se a aquest espectacle natural singular i únic amb l'oportunitat de veure les aus rapinyaires en el seu entorn. També assistiran a una "carronyada", o aportació de menjar, per veure en acció els tres tipus d'aus rapinyaires de la zona: el voltor comú, el voltor negre i el trencalòs.

L'endemà, els participants podran descobrir el Congost de Mont-rebei i el pantà de Canelles des d'una embarcació. Aquesta activitat oferirà una perspectiva àmplia de la riquesa geològica i ornitològica de la zona.

 

Infolleida