La campanya de vacunació contra la grip començarà el 23 d'octubre

20/10/2017

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, posarà en marxa el 23 d’octubre la campanya de vacunació contra la grip, 2017-2018. L’objectiu és, fonamentalment, evitar les complicacions d’aquesta malaltia en les persones amb problemes de salut crònics, edat avançada o altres condicions que les fan especialment susceptibles als seus efectes.

En una roda de premsa aquest matí per presentar la campanya, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha subratllat que "la grip no és una afecció banal, afecta entre el 5% i el 20% de la població" i ha explicat que aquest any "la campanya de vacunació antigripal la volem focalitzar molt en millorar la vacunació en dones embarassades ja que és un col·lectiu amb un risc molt important". Actualment només es vacuna un 3% de les dones embarassades, molt lluny de la cobertura de la tos ferina que supera el 80%.

La sub-directora general de Promoció de la Salut, la Dra. Carmen Cabezas, espera que amb aquesta iniciativa,- que té el suport de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia; la Societat Catalana de Pediatria i l’Associació Catalana de Llevadores-, "millori molt  la cobertura de vacunació contra la grip en les gestants".

Per la seva part, la presidenta de l'Associació Catalana de Llevadores, Gemma Falguera, ha remarcat que "la vacuna és la millor protecció contra la grip per a les embarassades i els nadons". Amb la vacunació es generen anticossos protectors que es transmeten al fetus. Perduren en els primers mesos de vida i el protegeixen ja que fins que no té sis mesos de vida no pot rebre la vacuna. Durant la lactància, els anticossos també poden passar a través de la llet materna. Falguera ha dit que "s'aprofitarà la visita en què s'informa a la gestant sobre la importància d'aquesta vacuna per, si vol, vacunar-se al mateix moment, tal i com es fa amb la tos ferina i que ha donat molt bons resultats".

Els professionals recorden que durant l’embaràs es produeixen canvis immunològics i cardiopulmonars que afavoreixen la infecció per grip. A més, si es pateix aquesta malaltia, la dona embarassada té més risc de complicacions, hospitalitzacions i, fins i tot, la mort; així com també, de manera indirecta, pot posar en perill el nadó augmentant el risc de complicacions com per exemple un part prematur, baix pes o cesàries. Les criatures de menys de 6 mesos tenen un major risc de complicacions i hospitalitzacions en cas de patir la grip com ara convulsions febrils, vòmits,  diarrees i pneumònia.
 
El Departament de Salut ha distribuït al voltant d’1.200.000 dosis de vacunes. La durada prevista de la campanya és de dos mesos i les vacunes estaran disponibles en tots els centres d’atenció primària (CAP) i altres centres vacunals des del 23 d’octubre. Així la protecció serà òptima quan comença l’activitat gripal que és normalment entre finals de desembre i començaments de gener.
 
La vacunació contra la grip s’adreça especialment a persones que pateixen problemes de salut crònics (com pulmonars, cardiovasculars o diabetis); les internades en residències de gent gran, centres sociosanitaris, etc; les dones embarassades; les persones amb obesitat mòrbida i les que tenen 60 o més anys d’edat. També s’han de vacunar les que poden transmetre la grip a persones d’alt risc, especialment els professionals de la salut i els cuidadors, així com també professionals com policies, bombers, personal de protecció civil o que treballen en emergències sanitàries o en institucions penitenciàries, entre d’altres.
 
La cobertura de la vacunació antigripal en persones grans a Catalunya està al voltant del 54%, relativament alta a nivell internacional però no arriba a l’objectiu del 75% en majors de 65 anys marcat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La cobertura en persones joves amb malalties cròniques i en professionals sanitaris és baixa.
 
Infolleida