L'ACA inicia les proves per activar la depuradora de Cubells, a la Noguera

25/01/2024

Els treballs estan acabats i des de finals de 2023 ja es disposa d'energia elèctrica, pel que s'ha començat el període de proves a mitjans d’aquest mes de gener

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha finalitzat les obres del sanejament en alta de Cubells, a la comarca de la Noguera. Amb una inversió superior als 800.000 euros, les noves instal·lacions consten d’una estació de bombament i la corresponent impulsió, del col·lector en gravetat i de la depuradora (tractament biològic amb fangs activats amb aireació perllongada), dissenyada per un cabal de disseny de 138,10 m3/dia.

Les obres estan finalitzades i ja es disposa d’energia elèctrica (des de novembre de 2023), de manera que ja s’ha pogut iniciar el període de proves de les noves instal·lacions el dia 18 de gener. Aquest període tindrà una durada mínima de 3 mesos i màxima de 12 mesos, i té com a objectiu posar les instal·lacions en el seu règim normal de funcionament, amb l’obtenció de la qualitat de l’aigua de sortida de la depuradora que compleixi els requeriments definits al projecte.

Sanejament a Catalunya

Actualment hi ha 548 depuradores a Catalunya, que sanegen les aigües residuals de més del 97,1% de la població. Pel que fa a la Noguera, hi ha 11 depuradores en servei que garanteixen el sanejament a prop del 78% de la comarca.

En l’actual període de planificació (2022-2027), l’ACA destinarà 3,7 milions d’euros per a millorar el sanejament de la comarca, millorant sistemes de sanejament en funcionament (1,4 MEUR per a millorar la depuradora de Balaguer, actuació en la que actualment s’està enllestint la redacció del projecte constructiu) i construint quatre depuradores noves (Gualter, a la Baronia de Rialb, Camarasa, Sant Llorenç de Montgai i Vallfogona de Balaguer), amb una inversió prevista de més de 2,3 milions d’euros.

El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d’execució de la planificació.

Infolleida