L'Associació Amics de Tragó vol mantenir viva la memoria del poble

24/07/2017

Sota les aigües del Pantà de Santa Anna s'hi va quedar el poble de Tragó de Noguera. Mig miler de persones van deixar les seves llars per la construcció d'aquest embassament. Ara, des de l'Associació Amics de Tragó, formada per residents i familiars del poble, volen evitar que es perdi la memòria d'aquest indret restaurant un dels edificis emblemàtics d'aquest muncipi ja desaparegut

Fou cap a l'any 1962 quan el mig miler de Tragó de Noguera van haver de deixar les seves cases per la construcció del Pantà de Santa Anna. Avui, d'aquell municipi només en queden algunes restes tangibles. Entre elles, les del monestir cistercenc femení de Santa Maria de Vallverd. Una construcció del segle XII de la qual avui en resten la capçalera de l'absis i parts dels laterals. Es per això que des de l'Associació Amics de Tragó, una entitat formada per antics residents i familiars que havien viscut el poble, volen impulsar-ne la seva resturació a fi de mantenir una mica més viva la memoria del ja desaparegut Tragó de Noguera.
 
 
 
Un altre dels espais que encara es conserven del municipi és el cementiri, que fou traslladat a una part més alta del terme abans de la construcció del pantà. Un indret en el qual alguns dels membres de l'associació hi volen ser enterrats. És per això, que l'associació Amics de Tragó s'ha volgut convertir en mediadora entre aquests veïns i l'ajuntament d'Os de Balaguer, actual propietari del cementiri, per a complir els desitjos dels que, encara avui, són veïns de Tragó de Noguera. 


Joan Cama