Signatura del contracte per la nova exposició del Parc Astronòmic Montsec

11/01/2018

El passat dimecres 10 de gener es va signar un contracte entre la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, i el conseller-delegat de l’empresa STOA, Projectes Culturals i Turístics S.L., Jordi Padró, per a la realització i instal·lació al Centre d’Observació de l’Univers (COU) del Parc Astronòmic Montsec (PAM) d’una nova dotació expositiva adjudicada per un import de 404.000 €, finançats pel Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, mitjançant els plans de foment territorial del turisme i el Programa Europeu Interreg-Poctefa.

Les noves instal·lacions, que es podran visitar a partir del dia 1 de juliol d'aquest any de forma gratuïta, estan distribuïdes en tres espais que responen a tres perspectives: la científica (Espai Recepció), la divulgativa (Espai Univers) i la turística (Espai Cel Fosc).

El primer espai, Espai Recepció, és el lloc on es donarà a conèixer el Parc Astronòmic Montsec, les investigacions que s'hi duen a terme, les institucions internacionals amb les quals es té relació i la importància que tenen per a l'àmbit científic, la societat i la vida quotidiana els avenços que es realitzen. Aquest espai té com a objectiu mostrar als visitants el plaer de l’observació astronòmica i el turisme del cel fosc.

En el segon espai, Espai Univers, es mostraran les eines utilitzades pels investigadors en el coneixement de l'univers, i els visitants tindran l’oportunitat de comprovar de primera mà la possibilitat d'observació més enllà de la llum visible, tenint d'aquesta manera una visió més completa de l'univers, gràcies a diferents telescopis que treballen amb longituds d'ona. També es donaran referències espacials i temporals bàsiques per tal de mostrar on som, com es va originar l'univers, com evoluciona i quins són els seus components.

El tercer espai, Espai Cel Fosc, és una sala que facilitarà que els visitants es submergeixin en l’experiència singular dels cels foscos i entendre per què el Montsec és una Reserva i Destinació Turística Starlight, la seva importància i com es relaciona amb els altres territoris similars arreu del món. En aquesta sala el visitant també trobarà un simulador de contaminació lumínica, un simulador de cels nocturns de Catalunya, les reserves i destinacions turístiques certificades, l’activitat “Il·lumina el teu municipi” i, finalment, el visitant serà partícip d'un espectacle immersiu.

Infolleida