“Joan Oró. Observant l’Univers" al Parc Astronòmic

13/09/2023

L’exposició promoguda per la Fundació Joan Oró ret homenatge a la vida i al treball del científic amb la NASA, que fou un dels promotors de la instal·lació astronòmica

L’edifici central del PAM acull des d’aquesta setmana l’exposició “Joan Oró. Observant l’Univers”, un conjunt de 14 plafons que compendien de forma clara i precisa la participació amb la NASA del científic lleidatà en els programes d’exploració espacial del segle XX i també la seva implicació en el projecte del Parc Astronòmic del Montsec i l’Observatori del Montsec. La mostra, que estarà a l’abast de tots els visitants de l’equipament, ha estat comissariada per Joan Anton Català i romandrà oberta fins al 6 de gener del 2024.

 

A través de fotografies i textos, que inclouen alguns comentaris escollits del mateix Oró, l’exposició repassa el llegat de l’investigador, que fou precisament un dels promotors de la instal·lació astronòmica situada al Montsec i que actualment gestiona Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

 

El director de la fundació, Joan Oró, explica que “el Parc Astronòmic és un indret idoni per a una exposició d’aquest tipus, en primer lloc, perquè com va fer el científic lleidatà durant bona part de la seva vida, és un centre dedicat a l’observació i a la investigació de l’Univers, i a més a més perquè, en certa manera, aquesta infraestructura científica i divulgativa forma part del seu llegat”.

 

L’exposició ha comptat  amb la col·laboració del Parc Astronòmic del Montsec, l’Observatori del Montsec, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, l’lnstitut d'Estudis Espacials de Catalunya, Xavier Palau i Jordi Sentenach.

 

Cal recordar que enguany el Festival d’Astronomia organitzat pel Parc estarà dedicat també a la figura de Joan Oró. El festival, que tindrà lloc del 12 al 15 d’octubre, arriba enguany a la 9a edició i comptarà amb un ampli recull d’activitats de divulgació científica, culturals i d’oci orientades al públic familiar amb l’objectiu d’acostar la ciència a la societat i fomentar el coneixement del Montsec com a destinació d’astroturisme.

 

L’exposició forma part de la cinquantena d’actes programats amb motiu del centenari del naixement del científic, els quals inclouen entre conferències, presentacions i homenatges; producció de llibres i audiovisuals; creació de material educatiu adreçat a educadors i alumnes; una exposició itinerant, o la Setmana de la Ciència de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació centrada en el científic lleidatà.

Infolleida