​​ Lo Carreró de Montgai presenta el llibre “ens van robar la Joventut” de Víctor Amela

18/06/2021

L’espai socio-cultural Lo Carreró de Montgai, presenta aquest diumenge 20 a l’ 1 del migdia  el  llibre “En van robar la Joventut “ de Victor Amela (1). 

El llibre narra les històries dels biberons que van combatre a l'Ebre, dels voluntaris que es van allistar sent tot just adolescents (tant a l'exèrcit republicà com al de Franco), dels que van sobreviure i (alguns) van continuar la seva lluita durant la Segona Guerra Mundial, quan van ser empresonats o van morir al camp de batalla.

 

Al juny de 1938: un noiet de 17 anys, del barri de la Trinitat de Barcelona, escriu unes cartes des del front del Segre (a sa mare i germans, que l’anomenen “Pepito”). Està a una casa d’un poblet (Montgai), enfront de Balaguer, oficina del comissari de la seua unitat del Exèrcit Popular de la República Espanyola. El noiet és diu Josep Amela oncle d’en Víctor Amela, qui al setembre del 2019 localitza el poble, la casa i el riu Sió, on el seu oncle es banyava, com explica en una de les seues cartes.

 

83 anys més tard Víctor Amela dedica 2 capítols del seu llibre a Montgai on descriu detall a detall en pas del seu oncle per la població i per les comarques de Lleida.

 

El dissabte 19 a les 7 del vespre, amb motiu de la instal·lació del Hotels dels Insectes, es realitzarà una xerrada sobre els beneficis de les abelles i la apicultura en general, a càrrec del senyor Josep Maria Ingles, tècnic apicultor de l’Associació d’Apicultors de Lleida

 

Infolleida