Balaguer acull la presentació dels resultat de la investigació sobre el fenomen de la bruixeria al Pirineu i les terres de Ponent

09/02/2019

La recerca, amb una metodologia innovadora que combina la recerca etnogràfica, l’enregistrament audiovisual i el creuament amb la documentació històrica, s’ha dut a terme al llarg de dos anys i mig a les comarques de la Plana de Lleida i al Pirineu

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i l’Aran ha presentat, aquest dissabte, el resultat de la recerca que s’ha dut a terme al llarg de dos anys i mig sobre el fenomen de la bruixeria a les Terres de Ponent i al Pirineu. El resultat es plasma al llibre “Se’n parlave... i n’hi havie. Bruixeria al Pirineu i a les terres de Ponent”, on es recopila, tant la recerca històrica, desenvolupada en els darrers 10 anys sobre la cacera de bruixes a Catalunya, com etnogràfica.

 

Pel projecte, s’han entrevistat un centenar de testimonis que donen a conèixer espais d’aquelarre com el Pla de Beret o localitats del Pla de Lleida ‘amb fama de bruixes’, com Àger, així com casos concrets de dones acusades de cada territori i mals que se’ls atribuïen.

 

Part de la recerca es plasma, també, en l’exposició que es pot visitar al Museu de la Noguera, una exposició que ha estat la més exitosa de la Xarxa de Museus de les terres de Lleida i Aran.

Ariadna Sánchez