Balaguer celebrarà el Dia Universal de la Sardana

10/06/2021

El diumenge 20 de juny a les 10 h al Sant Crist

El diumenge 20 de juny a partir de les 10 h tindrà lloc al SantCrist de Balaguer l’acte en motiu del DIA UNIVERSAL DE LA SARDANA, una festa que es celebra a Catalunya des de l’any 1960 i que a Balaguer l’ha van capitalitzar des de la dècada dels 80 els Amics de la Sardana i, posteriorment, el grup sardanista Barres i Escacs, fins l’any 2013. Els darrers anys són totes les colles sardanistes de la ciutat de Balaguer, juntament amb la Paeria, qui s’encarreguen de tirar endavant aquesta activitat per tal d’enaltir la sardana, com a element distintiu i unitari, elevant-la a la categoria de dansa nacional. L'objectiu del Dia Universal de la Sardana és crear sentiment de germanor entre totes les manifestacions sardanistes a través d'una sardana concreta, alhora que busca que la sardana i la música per a cobla tinguin major ressò en la societat. Aquest any, a més, s’hi suma a la celebració, l’associació Balaguer Capital de la Sardana 2022.

 

L’acte del diumenge 20 de juny començarà a les 10 del matí a la Basílica del Sant Crist amb una missa amb ofrenes sardanistes. La Cobla Jovenívola d’Agramunt interpretarà la sardana Esperit de Colla, a la part final de la celebració i serà ballada pels representants de les colles sardanistes de Balaguer.

 

La sardana unitària i commemorativa d’aquest any és Camprodon de Joan Manén que s’interpretarà a l’exterior. L'elecció d'aquesta sardana s'emmarca en l'efemèride dels 50 anys de la mort del conegut intèrpret de violí i compositor. Camprodon es va estrenar fa gairebé 100 anys, el 1922. Es tracta d'una composició que conjuga diversos aspectes com la qualitat musical i la popularitat, el que la converteixen en una peça ideal per a aquesta data.

A les 11 del matí i a la zona enjardinada del costat del Sant Crist tindrà lloc una audició de sardanes amb la Cobla Jovenívola d’Agramunt. Per motius de la Covid-19, el tradicional esmorzar de germanor que s’hi realitzava, queda suspès..

 

El Dia Universal de la Sardana el va instituir el 1960 l'Obra del Ballet Popular i des de l'any 2012 el gestiona la Confederació Sardanista de Catalunya.

Infolleida