Balaguer introdueix falcons pelegrí per reduir les colònies de coloms

10/06/2019

Balaguer ha introduït tres pollets de falcons pelegrí per lluitar contra la proliferació de les molestes colònies de coloms de la capital de la Noguera. L’alcalde en funcions, Jordi Ignasi Vidal, va assegurar que la presència d’aquestes aus també busca aconseguir-ne la reintroducció i que niïn definitivament en algun lloc de la ciutat. “D’aquesta manera aconseguim reduir sensiblement el nombre de coloms que tants danys provoquen i les obliguem a desplaçar-se més cap al medi rural.”

Els tres pollets s’afegeixen al falcó pelegrí que ja habita a Balaguer. La seua introducció és una de les solucions per la bona adaptació que té en àrees urbanes i alhora serveixen per equilibrar certes poblacions d’aus de forma natural. El 2017 ja se’n van alliberar dos exemplars, dels quals només un ha sobreviscut. Voluntaris de l’entitat Grup de Natura Terres de Ponent alimenta cada dia els pollets fins que aquests iniciïn el vol i puguin actuar per si mateixos.

En aquest sentit, Vidal va explicar que s’han ubicat en una torre alta de Balaguer, que és on cada dia se’ls dóna menjar. Aquesta reintroducció ha estat possible gràcies a un acord amb el departament de Territori i Sostenibilitat, l’àrea de Biodiversitat, els Agents Rurals i el grup de Natura Terres de Ponent, que són els encarregats de fer el seguiments dels pollets.

En aquest sentit, per posar fi al problema que suposen els coloms a les ciutat, mobiliari urbà, edificis i habitatges deshabitats, el consistori ha iniciat una prova pilot per instal·lar reixes metàl·liques als pisos de la Caixa, a la carretera de Camarasa, amb l’objectiu d’evitar que els coloms puguin entrar-hi i fer niu.

Segons va assenyalar Vidal, s’ha detectat que en aquests blocs que hi ha pisos deshabitats els coloms causen més problemes. Per aquest motiu, “hem creat unes reixes metàl·liques que s’instal·laran a les finestres i han d’evitar l’entrada de coloms i que hi nidifiquin”. “De moment, ho farem als pisos de la Caixa i si es detecta una altra zona amb més problemes s’estudiarà també la seua instal·lació”, va explicar Vidal. Els coloms són també causants d’al·lèrgies per la pols flotant i també són portadors de patògens, entre altres molèsties.

SEGRE.COM