Camarasa commemorarà amb un ranxo el centenari de la vaga de la Canadenca que va aconseguir la jornada laboral de vuit hores

26/11/2018

L’àpat, elaborat per les dones que preparen el ranxo de Ponts, serà una rèplica dels que prenien els vaguistes cent anys enrere

La Diputació de Lleida ha acollit aquest matí la presentació del Ranxo dels Vaguistes de Camarasa, que se celebrarà dissabte vinent en aquesta població de la Noguera en commemoració del centenari de la vaga de la Canadenca, que es va iniciar a Camarasa i va aconseguir la jornada laboral de vuit hores.

L’acte ha comptat amb la participació del vicepresident quart de la Diputació de Lleida, Eloi Bergós; d’Elisabet Lizaso, alcaldessa de Camarasa; Pepi Borau, regidora de Cultura; i Dolors Domingo, responsable del projecte del centenari de la construcció de la presa i central de Camarasa.

En la seva intervenció, Bergós ha volgut remarcar la importància que va tenir la vaga per al “progrés social del país”, una fita en la qual, tal com ha recordat Elisabet Lizaso, hi va tenir molt a veure Camarasa, ja que va ser allí on es va iniciar. Incidint en aquest fet, Dolors Domingo ha detallat com van ser els treballadors de la presa i de la central de Camarasa els que van començar la protesta per les dures condicions de treball que patien, en una vaga que es va estendre a Lleida i més tard a Barcelona i altres indrets de Catalunya, en un dels moviments vaguístics més importants i exitosos de principis del segle XX, que va acabar atenent les demandes obreres d’augment de sou i jornada de vuit hores.

Tot plegat ara es vol posar en valor amb una reivindicació des d’un doble vessant, tal com ha explicat Dolors Domingo: reivindicant, d’una banda, que Camarasa va ser el bressol d’aquella vaga i, de l’altra, la solidaritat que significava aquell àpat que es preparava perquè els treballadors i les seves famílies poguessin subsistir durant els dies en què es va prolongar la vaga. 

El Ranxo dels Vaguistes de Camarasa vol, doncs, commemorar la solidaritat obrera que va permetre la continuïtat d’una lluita per aconseguir un dels drets laborals llargament reivindicat i que va esdevenir una fita important pel moviment obrer. L’àpat serà elaborat a partir de les 6 del matí per les dones que preparen el Ranxo de Ponts, i a partir de la una del migdia, i de forma gratuïta, tindrà lloc el repartiment al Casal Cultural de Camarasa.

Al marge del Ranxo dels Vaguistes, la jornada també oferirà durant tot el matí la possibilitat de participar en visites a l’exposició sobre el centenari a la Central Hidroelèctrica de Camarasa i visites guiades pels carrers i indrets significatius de l’època de la construcció.

Infolleida