Condemnat un guàrdia civil per assetjar una companya a Ponts

11/11/2019

L’Audiència de Lleida ha confirmat la condemna imposada a un agent de la Guàrdia Civil per assetjar sexualment una companya de la comandància de Ponts. El tribunal rebutja el recurs presentat contra l’acusat, que estava en pràctiques i va ser expulsat del cos, contra la sentència del Jutjat Penal 1 de Lleida, que li va imposar el mes de març passat una multa de 2.100 euros i una indemnització a la víctima de 4.815 euros pels tres mesos que va estar de baixa per trastorn ansiós-depressiu i va rebre tractament psicofarmacològic.

Els fets van tenir lloc l’estiu del 2017, concretament des del 25 del juny, data en la qual l’acusat va arribar a Ponts, fins a mitjans del mes següent. Segons la sentència de primera instància, ratificada ara per l’Audiència, l’agent en pràctiques va vexar, va humiliar i va assetjar una companya amb frases com “a veure quan fem un trio amb la meua dona... tinc la polla igual que aquest plàtan, mentre li mostrava un plàtan, sóc un llop al llit...” i “demà et violaré”. La resolució considera provat que l’agent va sotmetre la seua companya a una “situació humiliant i intimidatòria” i que aquests comentaris “tenien com a objectiu aconseguir favors sexuals” de la víctima. Les situacions d’assetjament, segons la sentència de primera instància, van ser presenciades per altres agents. Durant el judici, l’acusat va negar els fets i va assenyalar que era la víctima la que li feia aquests comentaris.

Per la seua banda, l’Associació Espanyola de Guàrdia Civils (AEGC), que ha exercit l’acusació particular amb l’advocat Jorge Piedrafita, va assenyalar que la sentència estima els seus arguments, ja que el recurs s’havia interposat fora de termini malgrat que es va notificar personalment a l’acusat. Segons l’acusació particular, la resolució demostra “la veracitat del testimoni de l’agent que va haver de patir l’assetjament sexual estant de servei per part d’un altre agent que no fa honor ni decòrum a l’uniforme que porta” i va assenyalar que “és una bona notícia la seua expulsió del cos”.

L’AEGC va afirmar que seguirà “mantenint tolerància zero amb qualsevol tipus d’agressió o violència sexual sobre les dones que formen la Guàrdia Civil, i va sol·licitar que cap acció d’aquesta naturalesa quedi sense denunciar, perquè pugui ajudar-se l’afectada i lluitar mitjançant les acusacions jurídiques perquè se salvaguardin els drets d’aquestes dones i els agressors no quedin impunes”.

SEGRE.COM