Consellera Serret: “Volem fer valer totes les dones que contribueixen a la transformació des de cada racó del país”

23/02/2024

Una trentena de dones de la Noguera s’han afegit al projecte, avui a Térmens, en el segon acte de desplegament territorial per la vegueria i ja són més de 60 les que s’hi han incorporat des de la seva posada en marxa

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha fet valdre “totes les dones que contribueixen a la transformació des de cada racó del país” en la seva intervenció durant la segona trobada del projecte “Lleida, terra de dones transformadores’. Serret ha assenyalat que el Govern de Catalunya “republicà i feminista” dona suport a aquesta iniciativa, la qual “acompanya al benestar de tothom, no només de les dones, i que afavoreix el progrés compartit”. Ho ha fet avui a Térmens, en el transcurs de l’acte de desplegament del projecte a la Noguera, en què també hi han participat la delegada del Govern, Montse Bergés i Saura, l’alcaldessa, Concepció Cañadell i Salvia, i la directora dels Serveis territorials d’Igualtat i Feminismes, Elena Fuses i Navarra, amb l’assistència de regidors i regidores i el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa i Martinez, entre altres.

 

La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés i Saura, ha explicat que ‘Lleida, terra de dones transformadores’ pretén “posar en valor l’empenta de moltes dones de l’entorn rural que estan duent a terme un ampli ventall d’activitats que contribueixen a la transformació econòmica de les terres de Lleida i que fins ara han passat desapercebudes”. Segons Bergés, “moltes d’aquestes dones tenen tan normalitzades les seves activitats quotidianes que no són prou conscients de fins a quin punt són transformadores”. “Canviar aquesta pròpia percepció també és un dels objectius del projecte”, ha conclòs.

 

Durant tot el dia d’avui, al Centre Cultural Sant Joan de Térmens, les dones de la Noguera interessades en la iniciativa estant sent documentades i fotografiades a l’interior d’una estructura cupular portàtil a mode d’estudi fotogràfic. El material resultant s’anirà incorporant a les eines de difusió del projecte, com ara la pàgina web donestransformadores.cat i el compte d’Instagram https://www.instagram.com/donestransformadores/. En els propers dies s’instal·larà en parets dels pobles de procedència de les protagonistes, una quinzena, murals de gran format d’aquestes en base a les seves fotografies preses avui. La intenció és fer valdre l’esperit transformador de les protagonistes.

 

A mig matí s’ha organitzat una trobada de dones de la comarca, amb la participació de la consellera, de la delegada del Govern i de l’alcaldessa, en què s’han compartit experiències vitals i professionals i s’ha parlat de la transformació feminista a la Lleida rural, de la necessitat de superar l’agropatriarcat encara imperant i de les desigualtats i estigmes que pateixen les dones de l’entorn rural.

 

L’acte de Térmens és el segon que es du a terme en el marc del desplegament de “Lleida, terra de dones transformadores” a les comarques de la vegueria. El passat mes de desembre el projecte va rebre el tret de sortida d’aquest recorregut, al Pla d’Urgell, en una trobada al Palau d’Anglesola, en què s’hi van adherir una vintena de dones. Amb aquestes, amb les 12 de capçalera inicials i amb les 27 de la Noguera, són ja més de 60 les dones que s’han incorporat activament al projecte, que a finals de març arribarà a les Garrigues.

 

Projecte obert i participatiu

 

Impulsat per la Delegació del Govern a Lleida, amb el suport dels departaments d’Igualtat i Feminismes i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el projecte “Lleida, terra de dones transformadores” pretén donar a conèixer les dones de l’espai rural de la vegueria que amb la seva acció quotidiana plantegen i generen canvis en l’entorn, hi detecten mancances de l’estatus quo i actuen per a superar-les, buscant tenir-hi un impacte social, cultural, econòmic, territorial, tecnològic, sostenible, educatiu, artístic o agrícola.

 

La iniciativa es va posar en marxa el mes de setembre amb la identificació inicial de 12 dones “de capçalera”, que exerceixen de “caps de cartell” d’un moviment que busca la complicitat d’altres referents femenins al territori. Amb aquest tret de sortida del projecte i el seu desplegament territorial a les sis comarques de la vegueria es vol donar impuls al moviment per la transformació feminista de les terres de Lleida, tot generant una dinàmica participativa per identificar altres dones transformadores a tot el territori, visibilitzar-les i contribuint a la implicació de forma organitzada del col·lectiu en la transformació feminista del món rural.

 

“Lleida, terra de dones transformadores” s’emmarca en l’Agenda Rural de Catalunya, el document que identifica les necessitats i reptes de l’espai rural per garantir-ne les condicions de vida i de desenvolupament i planifica les polítiques d’equilibri, cohesió i impuls territorial, socioeconòmic i ambiental que permetin assolir-les, i en l’objectiu prioritari del Govern d’impulsar la transformació feminista transversal en tots els àmbits.

 

Infolleida