Denuncien a Acció Climàtica les obres que la Diputació de Lleida fa a la carretera de Sant Llorenç de Montgai

22/09/2021

Les entitats ecologistes Ipcena – EdC, Trenca i el Centre excursionista de Lleida han presentat una denuncia al Departament d'Acció Climàtica contra les obres que la Diputació de Lleida està portant a terme a la carretera LV-9047 de Sant Llorenç de Montgai a Camarasa, a la Noguera. Consideren que estan provocant un "greu impacte ambiental" en un espai natural que està considerat una reserva declarada Xarxa Natura i ZEPA. Exigeixen la paralització del projecte i també que s'obri una via d'informació amb les parts de les administracions i entitats afectades per trobar solucions. No entenen el caràcter de les obres a la Paret de l'Os, que d'entrada havien de ser menors, però han provocat ja la caiguda d'unes 400 tones de roques.

Les entitats que han presentat la denuncia recorden que les obres s'estan fent en un espai natural inclòs a la Xarxa Natura 2000, considerat com a Lloc d'Importància Comunitària (LIC) i Zona d'Especial Protecció per als Ocells (ZEPA). D'altra banda, també apunten que l'entorn de l'embassament constitueix la Reserva Natural Parcial de Fauna Salvatge a Sant Llorenç de Montgai, i, a més, és coincident amb l'Àrea Important per als Ocells (IBA) de les Serres del Montsec i Montgai.

Els denunciants asseguren que segons la Llei de Patrimoni Natural, qualsevol projecte d'aquesta tipologia que pugui afectar hàbitats com els citats, s'ha de sotmetre a una avaluació ambiental de les repercussions a l'espai d'acord amb les normes aplicables i a la legislació bàsica estatal. En aquest sentit, acusen a la Diputació de Lleida d'haver fet una tramitació d'obres totalment "irregular i insuficient" ja que calia l'informe del gestor i responsable tècnic de l'espai natural.

En aquest sentit, assenyalen que en el cas de la paret de l'Os s'han afectat uns 400 metres lineals que confronten, amb espais naturals de Zona de Domini Públic Hidràulic que també requereixen informe per part de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Segons les entitats, les obres han provocat la destrucció de tota la franja de vegetació natural de l'embassament en l'espai natural format pel bosc de ribera i canyissars, que justament és un dels objectius de preservació de la reserva.

SEGRE.COM