El Consorci Grup d’Acció Local Noguera-Segrià Nord publica la Guia de visites a Empreses dins el Projecte Futurs Emprenedors Rurals (FER)

15/03/2023

La guia informa a les empreses sobre com organitzar visites per a joves i infants per tal que descobreixin les oportunitats empresarials dels territoris rurals.

Una de les activitats previstes dins del Projecte Futurs Emprenedors Rurals és apropar les iniciatives empresarials del territori als infants que desenvolupen el projecte. Per tal que aquestes visites a les empreses estiguin adaptades al currículum escolar i a les necessitats dels infants, el Conssorci GAL Noguera Segrià Nord ha publicat una guia per orientar a les empreses que reben visites i també per als mestres per optimitzar-les.

Aquesta guia és un a eina de suport per a les empreses dels territoris rurals que acullin visites d’alumnes de primària, i  recull recomanacions, indicacions i propostes d’activitats per fer que la visita sigui més lúdica i participativa, i a la vegada també és una eina per als mestres a l’hora de planificar la visita i poder-ne extreure el màxim partit.

En el projecte Futurs Emprenedors Rurals els nens i les nenes s’endinsen en el món de l’emprenedoria, coneixen l’entorn i busquen una solució empresarial, inventant sense cap límit creatiu un producte o servei, factible o no amb la tecnologia actual, per afrontar les necessitats i els reptes dels territoris rurals. Així es fomenta el talent emprenedor en l'alumnat del cicle superior de l'educació primària, treballant durant tot un curs escolar l'emprenedoria d'una forma interdisciplinar a través de diferents matèries del currículum i interactuant amb l'entorn més proper del centre escolar. També tenen l’oportunitat de realitzar intercanvis amb altres escoles participants, d’entrevistar empresaris i empresàries i de participar en una fira de mostres on un jurat professional valora quin és el punt fort de cada un dels projectes.

Per tot això, es disposa de material didàctic (blocs amb continguts didàctics, recursos digitals, mapa beebot, comprensions lectores) dirigit als alumnes. I també material dirigit al professorat, formació, acompanyament i una sèrie d’infografies que de forma resumida dona resposta a les inquietuds que s'han anat detectant amb la implementació del projecte des dels seus inicis.

D’aquí neix la idea, que ja fa un temps s’estava gestant i treballant, de treure una guia de bones pràctiques per a visitar empreses. L’activitat de visita a empreses és una activitat opcional i complementària del Projecte FER que ajuda a veure i fer conèixer de primera mà als estudiants algunes empreses que formen part dels territoris rurals.

Un altre material que ajuda a conèixer les iniciatives empresarials dels territoris rurals és el quadern de les empreses dels territoris rurals, on hi ha 21 relats d’històries d’empreses reals que es poden treballar com a comprensions lectores a les escoles, així com els materials per treballar la robòtica i el pensament computacional com el mapa beebot, que les escoles poden trobar en préstec a tots els CRP de les comarques participants.

Es pot trobar el diferent material del Projecte FER al web: www.futursemprenedors.cat on també es pot consultar la guia de visites a empreses que es troba a l’apartat de recursos.

El Projecte FER es va començar a gestar al curs 2010-2011, i es va consolidar a nivell de tota la Catalunya rural a partir del curs 2017-2018 i fins a l'actualitat. Durant tot aquest temps, en el projecte hi ha estat treballant gairebé 100 escoles, més de 4.000 alumnes i més de 100 mestres. El projecte FER és coordinat pel Consorci Grup d'Acció Local Noguera-Segrià Nord amb la col·laboració amb el Centre de Recursos Pedagògics de la Noguera, finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el fons FEADER, en el qual participen 8 territoris rurals catalans.

 

Infolleida