El Departament d'Educació destina 6,8 milions d'euros a millorar l'eficiència energètica i el confort tèrmic de 24 centres educatius de les comarques lleidatanes

01/12/2022

Es millorarà l’aïllament dels edificis per combatre la calor i el fred i se substituiran calefaccions. L’impuls dels fons europeus permetrà actuar de cop en 294 centresi dur a terme en un any el que a través de les inversions ordinàries del Departament s’ha dut a terme en un termini de 7 anys anteriors per aquest concepte

El Departament d'Educació destinarà 6.865.863 euros a millorar l’eficiència energètica i el confort tèrmic dels centres educatius de les comarques lleidatanes. Aquest seguit d’obres es finançaran amb els fons europeus REACT-EU de recuperació econòmica que han de fer possible millorar les infraestructures que donen servei a la ciutadania, en aquest cas, escoles i instituts.

 

Les obres que es duran a terme amb aquesta inversió inclouen un seguit d’actuacions amb l’objectiu de fer els edificis escolars més sostenibles, més confortables i més saludables per al professorat i l’alumnat. Així, es canviaran els envolupants, és a dir, els elements de la façana que actuen com a aïllants tant del fred com de la calor i que separen la part interior de la part exterior de l’edifici –s’inclourien la façana, les finestres, les portes o el sostre de l’edifici, entre d’altres-. Un bon aïllament dels edificis millora l’eficiència energètica d’escoles i instituts i redueix les despeses per fugues de temperatura i en millora el confort.

 

Al mateix temps, les obres permetran substituir calefaccions actuals per d’altres més eficients energèticament, amb menor impacte ambiental i que millorin la confortabilitat dels centres.

 

L’objectiu final de totes aquestes millores és aconseguir que els edificis propietat del Departament d'Educació es converteixin en infraestructures de màxima eficiència energètica. Els 6,8 milions d’euros d’inversió als serveis territorials de Lleida amb els fons europeus permetran dur a terme actuacions en 24 centres: en 9 es millorarà els envolupants i en 16 centres es faran simultàniament la substitució de les calefaccions i la millora dels envolupants. A tota Catalunya es destinaran 102 milions d’euros per obres en un total de 294 centres educatius. El Departament ja duu a terme anualment aquestes millores, però la inversió finançada amb els Fons Europeus permetrà fer en un any el què a través de les inversions ordinàries del Departament s’ha dut a terme en els 7 anys anteriors per aquest concepte.

 

El detall dels centres segons el tipus d’obres i segons la inversió econòmica és el següent:

 

Municipi

Centre educatiu

Import total

Actuació

Almenar

Institut d'Almenar

220.313

Envolupant i calefacció

Balaguer

Escola Gaspar de Portolà

164.193

Envolupant

Balaguer

Institut Ciutat de Balaguer

190.045

Envolupant i calefacció

Bellvís

Escola Joaquim Palacín

85.805

Envolupant

Cervera

Institut Torroja

336.012

Envolupant

Granadella, La

Institut L'Olivera

131.986

Envolupant i calefacció

Lleida

Escola Joan XXIII

230.719

Envolupant

Lleida

Institut Guindàvols

222.701

Envolupant

Lleida

Institut Marius Torres

515.000

Envolupant i calefacció

Lleida

Institut Torrevicens

164.702

Envolupant i calefacció

Mollerussa

Institut Terres de Ponent

516.938

Envolupant i calefacció

Ponts

Institut de Ponts

386.472

Envolupant i calefacció

Seròs

Institut Seròs

186.401

Envolupant i calefacció

Agramunt

Institut Ribera del Sió

568.279

Envolupant i calefacció

Arbeca

Escola Albirka

228.434

Envolupant

Balaguer

Institut Almatà

402.261

Envolupant i calefacció

Bellcaire d'Urgell

Escola Bonavista

125.654

Envolupant

Borges Blanques, Les

Institut Josep Vallverdú

457.857

Envolupant i calefacció

Lleida

Institut Caparrella

285.274

Envolupant i calefacció

Lleida

Institut Joan Oró

568.253

Envolupant i calefacció

Lleida

Institut Ronda

228.133

Envolupant i calefacció

Sant Guim de Freixenet

Escola L'Estel

114.067

Envolupant

Tàrrega

Institut Alfons Costafreda

399.307

Envolupant i calefacció

Vilanova de Meià

Escola Mare de Déu del Puig de Meià

137.060

Envolupant

 

Les actuacions en centres formen part del Pla director d’infraestructures educatives i el Pla de confort tèrmic que han posat en marxa el Departament d'Educació i que inclou diferents línies de treball:

 

1.Construcció de centres per tal de donar resposta a les necessitats d’escolarització obligatòria.

 

-Aquestes noves construccions es duen a terme en base a criteris d’eficiència energètica i confort tèrmic. Els nous centres tenen un disseny pensat amb criteris ambientals, energètics i de confort per a l’alumnat i el professorat. I que inclou també la tecnologia i els materials pensats per aquesta finalitat.

 

-Els nous centres, a més, es conceben com un espai al servei de l’aprenentatge. Enguany el Departament d’Educació ha presentat una nova Guia per als projectes de construcció i transformació de centres públics que implica la concepció dels espais del centre com una eina més d’aprenentatge. Els criteris de sostenibilitat mediambiental, l’eficiència energètica i el confort tèrmic d’una nova construcció són requisits tècnics i al mateix temps una eina d’aprenentatge.

 

2.Rehabilitació i reformes de les infraestructures per tal de fer els centres més sostenibles i fer front a l’emergència climàtica.

 

-Reforma, amb dotació de fons europeus, per actuacions de millora d’aquells elements que incideixen en el confort tèrmic i l’eficiència energètica -com ara les calefaccions i els aïllaments tèrmics.- Al mateix temps, s’inclou aquest criteri en les actuacions que el Departament realitza anualment a través de les obres RAM (Reforma, ampliació i millora).

 

-Anàlisi de les diferents realitats arquitectòniques. La gran varietat de tipologies d’edificis comporta la necessitat de diferents solucions constructives per assolir aquestes millores. S’està duent a terme un estudi on es proposaran actuacions per assolir l’objectiu del confort tèrmic, en base a les tipologies habituals i a les diferents zones climàtiques. Per exemple, pel que fa als espais exteriors dels centres, s’analitzen aspectes com la vegetació existent, els espais d’ombres, les proteccions solars existents o l’exposició als vents, entre d’altres.

 

Infolleida