El Gargar de Penelles mostra la seva vessant més social amb l'exposició 'Art Singular' i dos murals

05/05/2023

Dins la programació, aquest dijous s'ha inaugurat l'exposició 'Art Singular', que impulsa la fundació Josep Santacreu, que dona visibilitat a la creació artística de persones amb malaltia mental, diversitat funcional o en risc d'exclusió social

El Gargar Festival de Murals i d'Art Rural vol aprofitar el ressò internacional del certamen per donar veu a col·lectius vulnerables i en risc d'exclusió social. "Tenim un altaveu i l'oportunitat de donar veu a aquests col·lectius als quals moltes vegades no se'ls hi dona", explica la seva codirectora, Maria del Mar López-Pinto, que destaca la importància de "l'art" com a "motor transformador" de la societat.

Així els visitants del 8è Gargar podran veure dos murals nous. Un d'ells és el que han elaborat joves interns del Centre Educatiu de Justícia Juvenil El Segre de Lleida, amb la col·laboració de l'artista Tope, dins el projecte 'Traspassant murs' de la fundació SETBA i que mostra una ganga, l'ocell el so del qual dona nom al Gargar, volant lliurement al costat d'una gàbia oberta. L'altre mural l'ha pintat la nova associació Binòmica, un nou espai de creació artística  de Penelles, que treballa amb persones en risc d'exclusió social.

Pel que fa a l'exposició col·lectiva 'Art Singular', es pot visitar a l'església vella del municipi durant el mes de maig. A banda, Binòmica utilitzarà sis de les obres exposades per a un altre projecte que veurà la llum el mes vinent i que consistirà en elaborar sis etiquetes per a tres cerveseries del territori: Casa Dalmases, La Vella Caravana i Matoll.

16 artistes i rècord d'inscripcions

La 8a edició del Gargar ha rebut 358 inscripcions, la xifra més alta del certamen, de les quals els organitzadors n'han seleccionat 16. Del total d'artistes, 7 provenen d'arreu de Catalunya, 3 d'altres punts de l'Estat, com Galícia, Múrcia i Comunitat Valenciana, i 6 d'internacionals que venen de França, Bèlgica, Brasil, Portugal, Itàlia i Suïssa.

De fet, els artistes ja han començat a pintar els murals que diumenge hauran de quedar enllestits. "Busquem diversitat tècnica i visual. Tenim estils de tot tipus: més clàssics, d'il·lustració i dels anys vuitanta", explica per la seva banda el codirector del Gargar, Jordi Solsona, que afegeix que el poble ja suma uns 140 murals.

En concret els artistes que hi participen són: Anna Repullo, Dirty, Dante ARcade, Edgar Massegú, Gijs Van Hee, Heléne Planquélle, Ian_Lleida, Kamma Marlo, Mura, Podre, Rame13, Stillo Noir, Sucri i Furyo, Uri Kthr, Valentí Gubianas i Wedo Goás.

A banda de les obres dels artistes, durant el festival també s'han programat tallers de circ, escultura, grafiti, creació tèxtil i estampació adreçats a infants, i més d'una vintena de concerts i espectacles. L'oferta del Festival es complementarà, a més, amb un mercat d'artesania, cinema i la Fira del Roser, entre altres activitats.

ACN