El Parc Astronòmic del Montsec enceta el 2 de març la seva desena temporada, en què espera repetir els 33.000 visitants del 2017

24/02/2018

La nova campanya oferirà l’estrena del nou espai d’Exposicions del COU, la commemoració al juny del desè aniversari, reunions de la Taula d'Ecoturisme de Catalunya i dels socis del projecte transfronterer ‘Pirineus la Nuit’, una conferència de Guillem Anglada, el Cicle de Música sota les Estrelles i el 5è Festival d’Astronomia del Montsec

La Diputació de Lleida ha presentat avui la 10a temporada del Parc Astronòmic Montsec (PAM)-Centre d’Observació de l’Univers (COU), una instal·lació que, segons han explicat aquest divendres els seus responsables, espera repetir la xifra de 33.000 visitants del 2017, per un total de 300.000 visitants des de la seva inauguració l’any 2009.

La presentació ha comptat amb l’assistència del diputat Eloi Bergós; de Concepció Cañadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, entitat gestora del PAM; del conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de la Noguera, Carlos Garcia; del director científic del PAM, Salvador J. Ribas; i del responsable de la gestió del PAM, Josep Vilajoliu. En la seva intervenció, Eloi Bergós ha destacat “la importància del COU en la dinamització científica, cultural i econòmica al territori, a la comarca de la Noguera” i el suport que la Diputació està donant a la consolidació d’un projecte que ha significat l'important salt en la demanda dels paquets turístics del Montsec, que tenen el PAM com a principal destinació, amb un impacte econòmic per al sector turístic del Montsec proper als 2,5 milions d’euros, han dit els responsables del centre.  

Divendres vinent, 2 de març, marca la data d’inici d’aquesta desena temporada, amb una previsió de 33.000 visitants, el mateix nombre de persones que al 2017, una xifra que va suposar el rècord en els nou anys de funcionament del COU. Des del 2009, data de la inauguració de les activitats, fins avui, han passat pel COU més de 270.000 persones, entre elles 27.000 escolars i 1.000 estudiants universitaris d’Astronomia que han fet les pràctiques a les instal·lacions del PAM.

Entre les novetats d’enguany, destaca el nou espai d’Exposicions del COU, de 280 metres quadrats, que es podrà visitar a partir de l’1 de juliol de forma gratuïta. La nova instal·lació està distribuïda en tres espais que responen a tres perspectives: la científica (Espai Recepció), la divulgativa (Espai Univers) i la turística (Espai Cel Fosc). D’aquesta manera, serà la primera instal·lació del món que dedica un espai permanent a la protecció del medi nocturn i del cel fosc, ha precisat Salvador Ribas.

Un altre dels punts àlgids d’enguany seran els actes commemoratius del 10è aniversari del COU, els dies 28 i 29 de juny. Està previst que el dia 28 s’inauguri oficialment el nou espai d’Exposicions i es mostri als ajuntaments el Diploma de la renovació de la Certificació Starlight, a més de celebrar reunions de la Taula d’Ecoturisme de Catalunya i dels socis del projecte transfronterer Interreg-Poctefa ‘Pirineus la Nuit’. El 29 se celebrarà la Jornada Ciència i Ecoturisme, i tancarà els actes l’astrofísic català Guillem Anglada, de la Queen Mary University de Londres, tota una eminència en la matèria.

A més, a l’estiu s’estrenarà una nova pel·lícula-espectacle infantil per al planetari 3D l’Ull del Montsec, que serà la continuació de l’actual pel·lícula-espectacle ‘Polaris’. A més, el Cicle de Música sota les Estrelles programarà set concerts entre juny i novembre, amb un cartell que encara s’està concretant. El 5è Festival d'Astronomia del Montsec, organitzat pel PAM amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i altres institucions, tindrà lloc el cap de setmana-pont de l’11 al 14 d'octubre.

Carlos García i Salvador Ribas també han explicat que el PAM està treballant en l’obtenció d’una altra certificació que s’uniria a la renovada Starlight. Es tracta de la certificació IDA (International Dark-Sky Association), i en ambdós casos s’aconseguiria en la categoria màxima, amb la qual cosa el PAM esdevindria la primera destinació europea en obtenir-ho. Per aconseguir-la, estan treballant juntament amb la Diputació de Lleida per inventariar els punts de llum i completar la documentació necessària per a una certificació que està més enfocada al món de l’astronomia i que és de caire més internacional.

Infolleida