El Parc Astronòmic Montsec, anomenat ambaixador platí de cels foscos, l’únic a España, de la International Astronomical Union dintre dels actes del seu centenari

05/06/2019

A l’Estat espanyol, dels sis ambaixadors del programa global Cels Foscos per a Tothom (DarkSkies for All), el PAM és l’únic platí

En el marc dels actes del centenari de la Internacional Astronomical Union (IAU), associació de les principals agrupacions i societats astronòmiques del món, amb més de 12.500 socis individuals i 74 països afiliats, s’ha desenvolupat el projecte “Cels Foscos per a Tothom” (DarkSkies for All), que inclou la figura dels ambaixadors de cel fosc. En aquest context, l’IAU- Darkskies for all ha anomenat al Parc Astronòmic Montsec (PAM) com ambaixador platí. A l’Estat espanyol, dels sis ambaixadors, el PAM és l’únic platí.

 

Concepció Cañadell, presidenta en funcions del Consell Comarcal de la Noguera, explica que l’IAU ha reconegut el treball científic -com el projecte Pirineus La Nuit de protecció del cel fosc al Pirineu- i divulgatiu a través de les activitats desenvolupades en els deu anys d’història del Centre d'Observació de l'Univers (COU) per a sensibilitzar i informar a la societat, principalment a la joventut, sobre la importància de preservar el cel nocturn".

 

Una xarxa de divulgació internacional per a preservar el cel fosc

 

Salvador J. Ribas, director científic del PAM assenyala que el projecte global Cels Foscos per a Tothom té com a objectiu crear consciència de la necessitat de conservar el cel nocturn”. Segons l'IAU, "l'Astronomia representa un aspecte ric i important del llegat cultural i natural i aquest projecte subratlla la importància de protegir-la i passar-la a les generacions futures". El projecte abasta dues àrees fonamentals recolzant-se en programes educatius ja existents sobre la contaminació lumínica per a arribar als estudiants i formar una nova Xarxa d'Ambaixadors de Cels Foscos de l'IAU amb l'objectiu d'involucrar al públic en accions de protecció contra la contaminació lumínica, incloent-hi accions de pressió sobre els governs, fent que el terme "contaminació lumínica" sigui conegut per tots.

 

Entre els recursos que s'ofereixen als educadors es troba el kit educatiu "Encén la Llum". Durant el Programa global de l'IAU, uns 200 educadors de tot el món disposaran d'aquest kit a preu de producció. ElPAM rebrà aviat un d'aquests kits per a poder divulgar la importància de preservar el cel fosc en les instal·lacions del Centre de l'Observació de l'Univers (COU).


 

Projecte Pirineus La Nuit, protegir el Pirineu

 

D’altra banda, el Consell Comarcal de la Noguera, com a ens gestor del COU i impulsor de la certificació Starlight Montsec, forma part en qualitat de soci del projecte europeu de cooperació del programa Interreg-POCTEFA Pirineus La Nuit. Aquest projecte té com a objectiu fonamental  la definició d’una estratègia  transpirinenca per la protecció i millora de la qualitat del medi nocturn envers la contaminació lumínica. Aquesta protecció s’analitza tant des del punt de vista de l’observació astronòmica científica i divulgativa/turística com des del punt de vista ecològic (fauna nocturna).

 

El projecte el formen sis socis de Catalunya, Navarra i França: Navarra de Infraestructuras de Cultura, Deporte y Ocio SL (cap de files i gestor del Planetario de Pamplona), Gestión Ambiental de Navarra SA, Syndicat Mixte pour la Valorisation Touristique du Pic du Midi, Association A Ciel Ouvert, Centre d’Iniciatives pour l’Environnement Bigorre-Pyrénées i el Consell Comarcal de la Noguera (Parc Astronòmic Montsec).

Pirineus La Nuit -explica Ribas- conté accions generals pròpies de tots els projectes de cooperació europeus com són la gestió, coordinació i comunicació i posteriorment accions específiques del projecte que se sustenten sobre tres pilars: recerca (mesures i modelització), divulgació (exposicions, documentació) i estratègia (documents de recomanació, senyalització, miradors astronòmics i certificacions de qualitat).

Infolleida