El Pla de fosses del Govern permetrà l'obertura de sis noves fosses de la Guerra Civil

01/06/2019

En total, des d'ara i fins el setembre s'obriran cinc fosses més a Catalunya, una d'elles a Foradada

En aquesta fossa comuna hi podria haver les restes de Faust Salvia, jutge de pau i regidor d'Esquerra Republicana a Alguaire que juntament amb Sebastià Llobera Badia va morir afusellat el 12 d'abril de 1938. Els va executar l'exèrcit franquista a les portes del cementiri del poble, després d'un consell de guerra. Segons la documentació localitzada, els dos cossos van ser enterrats en una fossa situada al mateix cementiri. Salvia tenia 42 anys i Llobera en tenia 60.



La del cementiri d'Alguaire es tracta de la primera excavació que es porta a terme aquest 2019 en el marc de Pla de fosses. Era desconeguda fins al 2010, quan la Direcció General de Memòria Democràtica va començar la recerca sobre el terreny arran de la petició de Divina Salvia, la néta del regidor d'Esquerra. Els tècnics van trobar documentació que situava la fossa en una àrea de quatre metres d'un parterre del cementiri. Els arqueòlegs han començat l'excavació de la zona aquesta setmana i de moment hi han trobat cinc cossos. El creuament de dades genètiques haurà de determinar si una de les víctimes és en Faust Salvia. En total, des d'ara i fins el setembre s'obriran cinc fosses més a Catalunya, una d'elles a Foradada a la Noguera.



La consellera Capella ha aprofitat la visita a la fossa per entregar a la néta de Faust Salvia el document que acredita la nul•litat del consell de guerra que es va fer al seu avi. El sistema ja ha permès la identificació de cinc víctimes de fosses de la Guerra Civil i el franquisme, quatre d'elles de la fossa del Soleràs. En cas d'identificació, el Govern retorna les restes a les famílies.
Xavi Bosch (Lleida TV)