Els museus de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran celebren una nova edició del Dia Internacional dels Museus

10/05/2023

● Del 13 al 21 de maig els equipaments de la XMTLiA faran jornades de portes obertes i organitzaran activitats específiques per a tots els públics

Dinosfera ha acollit la presentació de les activitats dels museus de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLiA) en motiu del Dia Internacional dels Museus, que se celebra anualment el 18 de maig, i que tindran lloc del dissabte 13 (Nit dels Museus) al diumenge 21 de maig.

 

Entre les activitats organitzades pels museus destaquen les visites guiades, entre altres, als magatzems i laboratoris del Museu de la Noguera; a dues cases de fusta prefabricades de la Central de Capdella, que es podran visitar per primera vegada; al recent inaugurat Museu del Blat de Cervera, a càrrec de Marc Verdés, comissari de l'exposició "Societats pageses i alternatives agràries"; i a l’exposició “Guillem Viladot i els creadors de Ponent” del Museu de Lleida, a càrrec de Pau Minguet, comissari de la mostra i de l’Any Viladot.

El Centre  d’Interpretació de l’Or del Segre de Balaguer i el Museu de Solsona ofereixen tallers de recerca d’or i sobre els enigmes amagats a les pintures de l’església de Pedret, respectivament. A més, el Museu de Solsona organitza un taller sobre memòria oral adreçat als usuaris de la Residència Pere Màrtir Colomés.

El Museu de Cervera i el Museu Diocesà d’Urgell aprofitaran la celebració del Dia Internacional dels Museus per presentar noves adquisicions i restauracions. El Museu de Cervera presenta el frontal de la Verge del Roser, procedent del Canós (Plans de Sió, la Segarra), i el Museu Diocesà d’Urgell, la restauració del retaule de Sant Bartomeu de Cubells. El Museu de Solsona també aprofita per inaugurar l’exposició temporal “Contra el Barroc. Un món en extinció”, que es podrà veure fins al 17 de setembre.

Jornades de portes obertes i diverses xerrades sobre el món de la mort i el paper de les llevadores a la Val d’Aran, el comerç a Tàrrega als segles XIX i XX, o la sostenibilitat i el confort en les cases del Pallars, completen la variada proposta d’activitats gratuïtes que ofereixen els museus de la xarxa durant tota la setmana.

NIT DELS MUSEUS

Alguns museus també han preparat una programació especial el 13 de maig, coincidint amb la Nit dels Museus. El Museu de la Noguera proposa una visita guiada a càrrec de Maria Bullfarines, la remeiera del segle XIV que ens aportarà una visió diferent i en primera persona de la vida a les ciutats medievals; el Museu de la Conca Dellà ofereix dos conferències paleontològiques simultànies a Isona i Dinosfera, i un taller d’observació de fòssils amb llum ultraviolada al Centre d’Interpretació del Montsec de Meià; el Museu de Lleida, la representació teatral “Els titelles del Sr. Gort” a càrrec de la Cia. La Màxima, de la Fundació Ilersis, dirigida per Jaume Belló; i el Musèu dera Val d’Aran, una visita multisensorial als diferents àmbits del museu amb el Més Enllà com a fil conductor. El Museu de Guissona proposa l’activitat Iesso & chill, amb música en directe amb Duet Blú i Alexandre Ars, degustacions amb l’Associació de productors de la Segarra i jocs familiars amb Tombs Creatius.

El dissabte següent, 20 de maig, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu oferirà un concert de guitarra amb el Duo Ribera Sàbat, presentat pel luthier i investigador Josep Cruelles, i a Cervera tindrà lloc la representació de l’òpera barroca “Dido i Enea,” de H. Purcell, una producció del Conservatori de Cervera amb la col·laboració del Museu de Cervera. El Museu Tàrrega Urgell també ofereix una activitat nocturna el divendres 19, amb la presentació de la vídeo-dansa Jarana, un sopar amb cocs i el concert de Joan Macià.

 

EL LEMA: "MUSEUS, SOSTENIBILITAT I BENESTAR"

 

Per aquesta edició, l'ICOM proposa celebrar el Dia Internacional dels Museus sota el lema "Museus, sostenibilitat i benestar". I és que els museus contribueixen de manera fonamental al benestar i desenvolupament de les comunitats. Com a institucions de confiança i importants fils en el nostre teixit social, estan en una posició única per crear un efecte de cascada que fomenti el canvi positiu. Els museus poden contribuir de moltes maneres a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible: des del suport a l'acció climàtica i el foment de la inclusió, fins a la lluita contra l'aïllament social i la millora de la salut mental.

 

ACCIÓ COL·LECTIVA DELS MUSEUS

 

A més de presentar les activitats del Dia Internacional dels Museus, els museus de la XMTLiA han portat a terme una acció col·lectiva consistent en la creació d’una càpsula del temps formada per diverses llavors relacionades amb les col·leccions i el territori de cada museu, amb l’objectiu de conservar allò que ens dona la natura per preservar-ho per les generacions del futur.

 

Precisament s’ha triat Dinosfera com a lloc de la presentació perquè és on actualment es troba l’exposició “Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu”, produïda per la XMTLiA i que reflexiona sobre la fragilitat dels ecosistemes i l’impacte de la presencia humana al planeta. L’acció col·lectiva ha volgut jugar amb la pregunta que dona títol a l’exposició, ja que la càpsula ha estat enterrada al costat d’una olivera a la mateixa Dinosfera. La mostra es podrà veure a Coll de Nargó fins al 28 de maig, i després itinerarà a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i al Museu de Cervera.

 

Algunes llavors triades pels museus estan relacionades amb les seves col·leccions, com el ginebre del Museu Diocesà d’Urgell, fusta amb la qual va ser tallada la Mare de Déu de Montserrat, o la vinya del Museu de Solsona, fent al·lusió als grans de raïm que porta l’eriçó de les pintures murals de Sant Quirze de Pedret. També amb les troballes arqueològiques, com el cirerer del Museu de la Noguera, ja que la fusta de cirerer va ser trobada a les llars de foc de les cases del jaciment arqueològic del Pla d’Almatà de Balaguer, o la prunera del Museu de Guissona, dons s’han recuperar pinyols de prunes durant l’excavació dels pous de Iesso. Altres llavors tenen vinculació amb el territori, com l’herba queixalera de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, vinculada també a la bruixeria; el freixe del Musèu dera Val d’Aran, arbre considerat “el porc de la natura” i del qual s’aprofitava tot, o la ceba del Museu de la Conca Dellà, que ha volgut posar en valor la recuperació d’una varietat autòctona de ceba dolça. El Museu de Cervera també ha reivindicat un antic cultiu de la Segarra amb una llavor de blat blanc. La simbologia està present en l’olivera del Museu de Lleida, un dels arbres que defineix la cultura de Ponent i que és símbol de totes les cultures mediterrànies, i en la del Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida, que ha triat el roure, un arbre que viu centenars d’anys, com el propi museu, que ja supera el centenar i que es troba a les portes d’encetar una nova etapa. El roure també ha estat l’escollit pel Museu Hidroelèctric de Capdella, ja que va ser una fusta molt emprada en la construcció a la Vall Fosca. Per la seva banda, el Museu Tàrrega Urgell ha triat un ametller, un dels arbres que plantava Francesc de Perelló, provinent de l’Ametlla de Segarra i fundador de Cal Perelló de Tàrrega.

 

 

Infolleida