Els productors agraris es poden acollir fins al maig de 2021 a l'ajut per compensar les pèrdues de la COVID19 lligat a donacions als Bancs dels Aliments

14/01/2021

Avui s'han fet els darrers pagaments d'aquests ajuts corresponents a l'any 2020, per un total d'1.192.994 euros

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha fet avui, 14 de gener de 2021, els darrers pagaments dels ajuts a productors agraris per compensar la pèrdua d'ingressos derivada de la manca de funcionament de determinats canals de comercialització com a conseqüència de la crisi sanitària de la COVID19, per un total d’1.192.994 euros.

Aquest ajut, que consisteix en donacions subvencionades als Bancs dels Aliments, continuarà vigent després que el Departament n’hagi modificat les bases i ampliat el termini fins al 25 de maig de 2021.

A més, també s'han augmentat els imports màxims de l’ajut, que ara seran de 100.000 € per productor, societat agràrià de transformació (SAT) i cooperativa, excepte per a l’oli d’oliva, la mel, la fruita seca i els embotits de porc que tindran un màxim fixat per productor o soci de SAT de 16.000 € i de 80.000 € per al total de la SAT o la cooperativa. El màxim d’aquests imports per a les entitats sense ànim de lucre o els elaboradors de productes lactis que compren exclusivament la llet a ramaders d’explotacions catalanes serà, amb aquesta modificació, de 40.000 €.

També s’ha afegit la taronja a la llista de productes subvencionats que es poden lliurar al Banc dels Aliments.

Amb aquesta ampliació, es vol continuar donant suport als productors que estan patint la pèrdua dels canals habituals de comercialització, sobretot lligats al canal HORECA, a les fires o a altres esdeveniments que ara s’han cancel·lat o ajornat, i alhora aportar aliments frescos, fruites, verdures, oli d’oliva, ous, formatges, iogurts, carns, tots plegats aliments de proximitat i amb un alt valor nutricional, als Bancs dels Aliments de Catalunya que, amb l’actual aturada de l’activitat econòmica, estan rebent cada cop més peticions d’aliments de les entitats socials a les quals abasteixen i que proporcionen aliments als col·lectius actualment més greument afectats per aquesta crisi.   

Poden optar a aquests ajuts tots els productors que hagin tingut un decreixement de facturació de, com a mínim, el 25% (inclosa la facturació en línia) durant algun dels mesos dins del període comprès entre l’1 de març de 2020 i el 30 d’abril de 2021, en relació amb el mateix període de l’any 2019.

Hi haurà tres terminis per sol·licitar els ajuts corresponents a les donacions realitzades durant l’any 2021. Un a finals de gener, un altre a l’abril i un al final del període de donacions.

Les consultes sobre aquest ajut es poden adreçar al correu electrònic [email protected].

Infolleida