Els Rurals capturen tres dels catorze vedells salvatges d'Algerri i en traslladen dos per aire

26/10/2021

Vint agents inicien l'operació de rescat dels animals encara que la resta es dispersa per les finques de panissars

Els Agents Rurals van iniciar ahir la captura dels primers vedells salvatges que es van escapar fa vint dies d’una granja d’Algerri i que des d’aleshores no s’han pogut caçar atesa la seua alta agressivitat. L’operatiu es va iniciar ahir a primera hora del matí i hi van participar una vintena d’agents, que van comptar amb la col·laboració d’un helicòpter i es van valer d’un dron tèrmic per localitzar de manera més precisa la ubicació dels vedells. Set dels catorze animals estaven agrupats en una zona pròxima a la granja d’on es van escapar.

Des d’allà, els agents van aconseguir encertar tres vedells amb dards tranquil·litzants que els van adormir i en va possibilitar la captura. Dos d’aquests van ser traslladats en helicòpter des d’una finca de panís, amb una superfície de 20 hectàrees, fins a un camió que havia preparat en una zona d’operacions i d’allà a la granja d’on es van escapar, que ha estat tancada novament. El tercer animal va ser traslladat amb una màquina amb pala al ser impossible agafar-lo amb la xarxa des de l’helicòpter.

Els agents van haver de disparar fins a dos dards per animal per aconseguir que s’adormissin. L’operatiu d’ahir va finalitzar a mitja tarda sense aconseguir més captures, ja que els animals van tornar a dispersar-se pels panissars i va ser impossible localitzar-los. Els agents seguiran controlant durant la setmana els seus passos amb l’ajuda d’un dron fins que es tornin a agrupar en una zona per actuar de nou.

Van insistir en l’agressivitat dels vedells i la dificultat que això suposa per aconseguir que l’operatiu es tanqui al més ràpid possible. S’ha de recordar que els animals estan en continu moviment a la recerca d’aliment i aigua. Es tracta d’una raça acostumada a pasturar a l’aire lliure i que pot ser perillosa. Agricultors van denunciar danys als camps de panís.

Vint dies dispersos pels panissars amb danys pendents de peritar

El ramat de catorze vedells ha provocat durant aquests vint dies abundants danys a les explotacions d’agrícoles de la zona, ja que han trencat les plantes dels camps de panís per on passaven. Els agricultors afectats d’Algerri es van mostrar ahir satisfets perquè s’havia iniciat l’operació per a la captura dels exemplars.

No obstant, fins que s’aconsegueixin retirar tots els animals no podran entrar a la finques amb els pèrits per quantificar l’afectació real dels perjudicis. Val a recordar que alguns han posat denúncies davant dels Mossos d’Esquadra. En total, es van escapar de la granja setze vedells, dos dels quals ja van ser capturats fa dos setmanes, encara que un va morir al no superar l’anestèsia inoculada.

La genètica d’aquests animals fa que siguin sensibles a l’anestèsia, que els pot provocar infarts i causar la mort. Són d’una raça que es cria a l’aire lliure procedent d’Extremadura acostumada a pasturar a camp obert, de forma que no solen adaptar-se a espais tancats i, com va succeir a Algerri, van saltar les tanques. A més, són de constitució gran i arriben a pesar més de 200 quilos cada exemplar.

SEGRE.COM