Es constitueix a Vallfogona de Balaguer la primera comunitat d’energia compartida local a la Noguera

31/01/2023

És una de les primeres de les terres de Lleida

Aquest mes de gener ha tingut lloc l’acte fundacional de la comunitat energètica local de Vallfogona de Balaguer, una associació impulsada pels veïns i veïnes dels 3 nuclis de població del municipi (Vallfogona, la Ràpita, i l'Hostal Nou i la Codosa) juntament amb algunes de les PIME més representatives del municipi, i que compta amb el suport de l’Ajuntament.

 

L'acte fundacional va estar conduït per l'alcalde del municipi, Xavier Castellana, amb la participació de l'assessor en cooperativisme i energia, Víctor Costa, de l'empresa Femmes Solucions, i el tècnic de l'Oficina Comarcal de Transició Energètica del Consell Comarcal de la Noguera, Josep Raïmat.

 

Durant la sessió oberta a tothom interessat, es van exposar les possibilitats actuals que ofereixen les comunitats d'energies renovables en l'àmbit local i alguns dels projectes locals en perspectiva. Aquestes entitats jurídiques basades en la participació oberta i voluntària, autònomes i dirigides per socis o membres (siguin persones físiques, PIME o entitats públiques, inclosos els municipis) tenen la finalitat primordial de proporcionar beneficis mediambientals, econòmics i socials als seus socis i als territoris on operen, en lloc de guanys financers.

 

Després d'aquest primer apartat divulgatiu i d'orientació en la matèria, es va obrir a totes les persones assistents la possibilitat d'inscripció en suport de l'associació i la incorporació a la junta de l'entitat.

 

També es van signar els estatuts fundacionals d’aquesta nova associació, que és el règim jurídic sota el qual operarà la comunitat d’energia local de base cooperativa de Vallfogona de Balaguer.

 

L'acte i la constitució efectiva de l'associació a través del nomenament de la junta es va considerar tot un èxit per part dels organitzadors, vist l'interès mostrat i l'èxit d'assistència.

Infolleida