Èxit de públic en les activitats estivals dels 12 equipaments de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran

25/08/2021

Activitats com els tallers organitzats pel Centre d'Interpretació de l'Or del Segre s’allarguen durant el mes de setembre perquè ja s’han exhaurit totes les places del mes d’agost

 Els 12 museus que formen part de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA) encaren, aquesta setmana, la recta final d’un mes d’agost en què s’ha registrat una alta afluència de participació en les activitats i visites organitzades pels equipaments. Els respectius responsables destaquen que aquest ha estat un estiu amb un degoteig constant de visitants que, en molts casos, s’ha traduït en exhaurir totes les places de les activitats proposades. En aquest sentit, destaca, per exemple, el cas del Centre d’Interpretació de l’Or del Segre (Balaguer, la Noguera), que ha ampliat la seva oferta de tallers per a tots els públics fins al pròxim 8 de setembre després d’haver venut totes les entrades per les propostes del mes d’agost. De la mateixa manera, alguns membres de la Xarxa mantenen l’horari ampliat de visites fins al mes de setembre. El Museu de la Conca Dellà manté, fins al 12 de setembre les visites als jaciments paleontològics, el Museu Hidroelèctric de Capdella segueix durant les setmanes vinents amb les visites guiades, com ho fa, també, el Musèu dera Val d’Aran, que continuarà amb les visites guiades de la ruta romànica i l’obertura dels diferents equipaments patrimonials.

Per la seva banda, el Museu de Guissona ha arribat, enguany, a la desena edició de les visites guiades nocturnes per descobrir el llegat de Iesso, la ciutat romana. Les dues primeres sessions es van realitzar els divendres 12 i 19 d’agost. La primera es va tematitzar al voltant de la “Història musical”, mentre que la segona es va titular la “Història en fites”. La tercera visita tindrà com a eix central les “Històries d’amor” i es realitzarà aquest dijous 26 d’agost. L’equipament segarrenc ha programat, pel 4 i 18 de setembre les experiències Experimenta Iesso, en què es proposa als visitants un taller d’iniciació a la ceràmica i un maridatge per degustar una aproximació a la gastronomia romana. Així mateix, el pròxim 26 d’agost el Museu de Guissona, en col·laboració amb la Companyia Alea Teatre, ha organitzat una nova jornada del cicle de visites teatralitzades “On és la Iunia?”.
Aquesta setmana destaca, també, la inauguració de l’exposició “Manos de Bruja”, coincidint amb la celebració de l’Aquelarre. Es tracta d’una instal·lació de la creadora Ana DMatos que reflexiona al voltant de la crema de bruixes a l’edat moderna. L’exposició es podrà veure al Museu de Cervera i a l’església de Sant Domènec, i s’inaugurarà aquest dijous amb una visita guiada de la mà de la pròpia artista.
 
Durant aquests dos mesos d’estiu, els membres de la XMTLLA han impulsat més d’una cinquantena d’activitats que s’han sumat a les visites i accions habituals de cada equipament. Cal recordar que, actualment, aquests espais culturals i museístics tenen les seves portes obertes amb el 70% de l’aforament, reserva prèvia, ús obligatori de la mascareta, aplicació de gel hidroalcohòlic i distància de seguretat entre els visitants.
 
Al llarg del mes d’agost han tingut especialment bona rebuda les activitats programades pels equipaments localitzats al Pirineu i Prepirineu, on l’afluència de visitants i turistes ha estat especialment notable. És el cas de les visites teatralitzades protagonitzades per personatges històrics com l’Esperanceta de Casa Gassia a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i el Castell de Llordà; la Rufina Monge, a l’Ecomusèu Çò de Joanchiquet de Vilamòs (Can Joanchiquet); la Margarida i la Regina de Quercí al Museu de Cervera o l’Albert Keller, present al Museu Hidroelèctric de Capdella.

Una altra iniciativa que ha comptat amb una bona rebuda per part del públic ha estat la Setmana Jaquetti del Musèu dera Val d’Aran. Entre el 17 i el 20 d’agost s’han organitzat activitats diàriament que han tingut com a eix central a Palmira Jaquetti, figura destacada en camps com la poesia, la música o la llengua. De fet, l’exposició itinerant “Lum ena amna. Palmira Jaquetti 1895-1963” romandrà a l’Ecomuseu çò de Joanchiquet de Vilamòs fins al pròxim 6 de setembre.
Infolleida