Gerb invertirà 50.000 euros a apuntalar el talús de l'Espígol per evitar que caigui

12/01/2022

L’ajuntament d’Os de Balaguer preveu invertir entre 40.000 i 50.000 euros a col·locar una xarxa d’ancoratge al voltant de la corona superior d’una part del talús de l’Espígol de Gerb per apuntalar-la després que amenaci de desprendre’s després de diverses alertes dels sensors col·locats al desembre per vigilar-ne l’estabilitat. L’alcaldessa, Estefania Rufach, va explicar ahir que després d’un informe de la Diputació que reconeix la necessitat d’actuar urgentment al talús, l’empresa i el consistori acordaran avui el calendari de les obres, que començaran “com més aviat millor”, va assenyalar l’edil. “Primer serà necessari un informe de riscos” i posteriorment podran començar.

Es tracta, va explicar Rufach, de segellar la part superior de la muntanya, de vuit metres d’altura (d’un total de més de 33 metres) per dos d’ample i dos de profunditat, aproximadament. Rufach va recordar que les alarmes s’han disparat en tres ocasions, l’última, el passat 6 de gener. Els sensors es van col·locar al desembre i alerten cada vegada que es registra una separació a l’esquerda de mig centímetre.

Segons algunes fonts, si la roca es desprengués es fraccionaria i alguns pedrots podrien arribar a peu de la carretera i a les façanes més properes. Els veïns han estat avisats.

SEGRE.COM