La 3a edició del festival NATURES aposta pel cultiu de la dansa, la performance i les arts plàstiques des del diàleg amb la natura

23/09/2021

La 3a edició del festival NATURES omplirà de nou la població de lAlzina de lAguda (la Noguera, Lleida) per dedicar-se al cultiu creatiu de la dansa, la performance i les arts plàstiques en diàleg amb la natura, els dies 2 i 3 doctubre de 2021, amb jornades amb públic, i els caps de setmana del 9 al 12 i del 23 al 24 d’octubre, amb laboratoris de creació. La proposta recull la bona rebuda de les dues primeres edicions i introdueix dues novetats: amplia els dies de programació amb públic i incorpora noves mirades provinents del camp de la performance art o art de lacció, amb la participació de lartista catalana Fina Miralles, convidada de renom en aquesta edició.

Amb un programa ple despectacles i activitats durant els dos primers caps de setmana doctubre, NATURES pretén consolidar-se com un espai de trobada i divulgació de propostes artístiques que dialoguen amb el paisatge rural.Un espai on repensar, sentir i apreciar lart des de la natura i on escoltar la natura des de lart, en un indret singular i descentralitzat com és lespai de tragantCamp i la població de lAlzina de lAguda.

Cada jornada amb públic tindrà un enfocament particular i presentarà treballs en diferents formats i fases del seu cultiu creatiu, mostrant maneres diverses de relacionar-se amb la natura i el paisatge. Malgrat que aquest serà el nucli del programa, a cada trobada també gaudirem dactivitats, com xerrades i tallers, i daltres moments dintercanvi més distesos que ajudaran a contextualitzar i enriquir les intervencions artístiques.


Espectacles de maduració lenta per la primera jornada amb públic

La jornada del dissabte 2 doctubre serà el tret de sortida de NATURES21 i tindrà com activitat principal les Actuacions integrades en el paisatge, on es presentaran propostes de dansa i arts escèniques que han tingut temps de madurar lentament gràcies al seu pas per altres escenaris, arribant a NATURES ja madures, on adaptaran el seu format i continguts a les particularitats de lAlzina de lAguda. En aquest format trobarem les peces Labranza (Dansa) del col·lectiu Lamajara Danza, Pelat (Dansa i circ) de Joan Català i Pecata Beata (Música) de Carola Ortiz. Prèviament a la mostra tindrà lloc una conversa amb la historiadora de lart Maria Garganté sobre la relació entre art i territori en lactualitat.


Creacions de cultiu recent durant la jornada principal de NATURES21


La jornada del diumenge 3 doctubre acollirà durant tot el dia algunes de les propostes centrals del festival. Començarem amb una conversa amb lartista Fina Miralles, titulada Fina sembra, que uns altres ja recolliran, on repassarem la seva relació amb la natura, i continuarem el matí amb un taller sobre Percepció, cos i paisatge, liderat per leducadora Mireia Torrent. El plat fort de la jornada serà el Recorregut Itinerant dIntervencions Artístiques, una passejada amb el públic on podrem veure 8 creacions artístiques que intervindran diferents punts de lentorn lAlzina de lAguda des de les disciplines de la dansa, arts plàstiques i arts dacció o performance. Les peces hauran tingut un procés de cultiu curt en haver estat realitzades específicament en el paisatge proper a tragantCamp durant les Residències de creació de NATURES21, mostrant-se al públic com acabades de collir.

Les intervencions / artistes que participaran en el recorregut seran: ... I escoltar lherba com creix, dAnna Fontanet (Barcelona), Zahorí: Cuerpo de vibración, d’Estitxu Arroyo (Pamplona), Its a real co-incidence, de Gráinne OCarroll (Irlanda) i Sophie Kasser (Barcelona / Suïssa), Riu de Garbes, de Jaume Amigó (lAlzina de lAguda), Out of sight, de Jo Milne (la Segarra / Escòcia), Quan la flor sasseca…, de Mar Serinyà Gou (Torroella de Montgrí), Speaking in tongues, de Montse Alvarez (Coll de Nargó, Lleida), Maya Bodiley (Anglaterra) i Lorenzo Avolio (Itàlia), Rupestre de Nil Nebot (Barcelona).

Laboratoris de creació per a lexperimentació a la natura

Del 9 al 12 i del 23 al 24 doctubre, tragantCamp i lAlzina de lAguda acolliran el programa de formació de NATURES21 amb dos laboratoris de creació en format destada, adreçats a tothom qui vulgui endinsar-se en lexperimentació les disciplines de la dansa i les arts plàstiques a la natura.

El primer dels laboratoris, del 9 al 12 d’octubre, serà Dance on Land, liderat pel ballarí i coreògraf internacional Shinichi Iova-Koga i dirigit a aquells cossos que vulguin crear un joc artístic entre les matèries primeres que trobem a la natura per expressar emocions i camins personals. Ens endinsarem en el paisatge per estudiar els patrons que trobem inherents en aquests entorns, així com per explorar les respostes que es produeixen en el nostre cos.

Laltra de les propostes formatives serà el Laboratori de Land Art, del 23 al 24 d’octubre. Dirigit per lartista Nil Nebot, qui posarà en relació lart i el territori a través de la pràctica que anomena amb cert caire irònic Art Neo Rupestrei que consisteix a utilitzar per a la creació artística únicament els materials que poden ser trobats en entorns naturals. Daquesta manera, podrem adquirir coneixements sobre el medi i també sobre algunes tècniques prehistòriques o del món rural tradicional, que poden servir-nos per a la creació de nous discursos artístics dins la contemporaneïtat.
 
Les entrades a qualsevol de les jornades o laboratoris de creació es podran adquirir aviat. NATURES es desenvoluparà aplicant totes les mesures sanitàries vinculades a la COVID19 vigents en les dates del festival. Volem engrescar a tothom a venir, oferint diferents possibilitats i descomptes per participar del Festival, que trobareu al web de NATURES21: www.festivalnatures.com.

Infolleida