La demarcació de Lleida participarà a la 7a edició de 'Benvinguts a Pagès La Festa' que torna els dies 1 i 2 d'octubre al territori

06/09/2022

El cap de setmana de visites gratuïtes a pagès es presenta a Lleida amb una oferta de 36 explotacions, prop de 40 restaurants de proximitat, 23 allotjaments rurals i una vintena d’activitats complementàries

La demarcació de Lleida participarà a la 7a edició de Benvinguts a Pagès La Festa el primer cap de setmana d’octubre. Els dies 1 i 2 d’octubre el territori s’apunta a la gran festa de la pagesia catalana amb una oferta pròpia de 36 explotacions agroalimentàries, prop de 40 restaurants de proximitat, 23 allotjaments rurals i una vintena d’activitats complementàries a les comarques lleidatanes. El cap de setmana de portes obertes i visites gratuïtes als pagesos i pageses de Catalunya s’ha presentat aquest matí a Lleida, a la seu dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

 

Els dies 1 i 2 d’octubre la ciutadania tindrà una nova oportunitat per conèixer en primera persona l’origen d’allò que mengem cada dia i descobrir els processos d’elaboració dels productes de temporada i proximitat en una edició que manté la reserva prèvia a través de la pàgina web benvingutsapages.cat per fer més àgil la reserva de les visites gratuïtes. El projecte convida el públic a degustar els productes de temporada i de proximitat, omplir el rebost i comprar directament als pagesos i pageses en una oportunitat per fidelitzar nous clients. A través de les visites s’estableix una relació que permetrà a la ciutadania apropar-se a tot un món, que tot i ser fonamental, cada cop li queda més llunyà. Poder conèixer l’origen dels aliments facilita una millor alimentació i, de retruc, suposa millorar la nostra salut.

 

 

Una oferta àmplia

A la demarcació de Lleida el públic que participi a Benvinguts a Pagès La Festa tindrà al seu abast una àmplia oferta d’activitats divulgatives. La ciutadania podrà conèixer la feina d’una petita explotació dedicada a la recuperació del safrà al Pallars Jussà, acompanyar una jove parella de productors del Segrià que posen en valor la feina dels pagesos i pageses a través del projecte nascut en el marc de la pandèmia La Cistella de Ponent i viure en primera persona l’elaboració de l’oli a través de les petites empreses de la comarca de Les Garrigues, entre d’altres atractius. L’oferta es complementarà amb la participació d’un total de 39 restaurants que han estat proposats pels mateixos productors i productores del projecte i la participació de 23 allotjaments rurals que oferiran estades especials durant el primer cap de setmana d’octubre.

 

Proximitat i arrelament al territori

El director del Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Lleida, Ferran de Noguera, ha explicat que “el projecte encaixa molt bé amb la voluntat del Govern de la Generalitat com són l’alimentació i la salut de les persones, reforçar la venda de proximitat, la sostenibilitat ambiental i, en definitiva, la promoció del sector agroalimentari i la seva diversitat de productes i posar en valor els atractius turístics del territori”. Per la seva part, la vicepresidenta del Patronat de Turisme Terres de Lleida, Rosa Pujol, ha apuntat que “esperem amb il·lusió la gran festa de la pagesia catalana. A Lleida som pagesos i l’agricultura és el nostre tresor, un tresor que cal protegir i dignificar i Benvinguts a Pagès és una experiència extraordinària que ens permet fer-ho”. El director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent ha reconegut que Benvinguts a Pagès “permet fer difusió del model de turisme sostenible que volem per al nostre país a partir d’un model desestacionalitzat, desconcentrat, diversificat i que generi una major despesa i més distribuïda pel territori”.

 

Els pagesos i pageses també han tingut protagonisme en el marc de la presentació davant els mitjans de comunicació. Des de la Granja Pifarré, en Carles Pijoan ha explicat que “la festa és una magnífica oportunitat per ensenyar com treballem i el nostre dia a dia, durant dos dies en què al gent respon i ens compra producte”. La Gemma i el Jordi, de Pla Oví, a La Noguera, han reconegut que “no és fàcil ensenyar les pastures i com alimentem les ovelles i el primer cap de setmana d’octubre ens ajuda a obrir-nos al gran públic”.

 

Més rutes aquest any

Una de les novetats d’aquesta edició de Benvinguts a Pagès La Festa és l’ampliació del nombre de rutes d’un dia o bé de cap de setmana que combinen pagesia, gastronomia i patrimoni i que es posen a disposició de la ciutadania per fer més fàcil les visites coincidint amb el primer cap de setmana d’octubre. A la demarcació de Lleida s’han preparat les rutes Productes i paisatges de muntanya als Pirineus, L’oleoturisme de Les Garrigues i El Segrià, Les propostes delicioses del Segrià i La Noguera i Les varietats locals de l’Urgell i La Segarra. Les experiències proposen les visites a les explotacions participants, poder conèixer la història i el patrimoni natural del seu entorn, allotjar-se a establiments rurals i degustar els productes de quilòmetre zero als restaurants recomanats pels mateixos productors i productores. Els detalls dels itineraris també es poden consultar a través de la pàgina web benvingutsapages.cat

 

La pàgina web, eina de reserves

Les visites de Benvinguts a Pagès La Festa ja es poden reservar de manera gratuïta a través de la pàgina web benvingutsapages.cat, que permet planificar i seleccionar de manera còmoda quina explotació visitar a través d’un mapa o bé es pot fer la cerca per tipus de producte. Fins ara, a través de la pàgina web prop d’un miler de persones ja han fet la seva reserva gratuïta.

 

Organització

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, i pel Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme. Col·laboren amb el projecte la Fundació Alícia, la Diputació de Barcelona, el Club Súper3 (CCMA), l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Joventut, el Departament de Drets Socials, els Consells Comarcals, les Oficines Comarcals del DACC, els Consorcis i Oficines de Turisme i altres entitats i associacions que treballen per la revalorització i la promoció del sector.

 

Elprojecte s’emmarca amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, el Pacte Verd i el Farm to Fork europeu i el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) en els àmbits de la promoció de la sostenibilitat, la biodiversitat, la producció d’aliments de proximitat i la viabilitat del sector, assegurant el futur de la pagesia arrelada al territori. Tots aquests projectes s’alineen amb la importància i la necessitat de valorar i incentivar la venda i el consum de proximitat pel seu benefici mediambiental en reduir-ne la petjada de CO2. Catalunya ha estat pionera a Europa en la creació del segell de

Infolleida