La Diputació inicia les obres de restauració del Castell d’Alòs de Balaguer

20/09/2019

Les actuacions en aquesta construcció datada del segle VIII comptaran amb un pressupost de 108.537€

La Diputació de Lleida emprèn obres de restauració al Castell d’Alòs de Balaguer que és de la seva titularitat. Aquestes obres continuen les actuacions que es van iniciar l’any 2009 amb la consolidació de la muralla sud-oest.

 

El Castell d’Alòs de Balaguer és un edifici d’interès històric notable. Es considerava que la seva construcció datava del segle XI però recents estudis de datació amb radiocarboni, contrastada en dos laboratoris, permeten situar les primeres construccions en el segle VIII, en temps d’influència carolíngia a les nostres terres, tal i com ja es va donar a conèixer el passat 7 de febrer.

 

Les obres d’aquesta fase consistiran en la excavació arqueològica de la part superior del castell i la consolidació de la torre del segle VIII esfondrada, la qual es refarà parcialment per tal de donar seguretat estructural a les restes que es conserven i facilitar la seva reutilització com a mirador.

 

El pressupost de l’obra adjudicada és de 108.537€ i està previst efectuar la comprovació del replanteig de les obres el dia 27 de setembre de 2019.

 

La identificació d’aquestes referències cronològiques implica un canvi important en la valoració de l’antiguitat del monument –que es pressuposava que datava del segle XI-, així com en la interpretació de l’organització del territori de la Noguera al voltant dels segles VIII i X.

Infolleida