La fibra òptica ja està disponible al municipi de Castelló de Farfanya i ofereix fins a 300Mb de velocitat

31/01/2022

Durant l'any 2019 l'Ajuntament de Castelló de Farfanya va sol·licitar el desplegament de la fibra òptica al municipi. Un cop fetes les consultes per part del consistori es va notificar, que en principi el desplegament estava previst per part de telefònica S.A. com una millora de la seva xarxa existent al municipi. No obstant això, la pandèmia, el calendari de desplegament, i diversos impediments (alguns d'ells climàtics) van alentir aquest desplegament al municipi, que avui dia encara no s'ha produït.


Donada la situació i arribats al segon semestre del 2021, l'ajuntament de Castelló va obrir converses amb empreses de telecomunicacions, per valorar amb aquestes el desplegament de noves xarxes de fibra al municipi. Amb això es valorava ampliar el ventall de companyies d'Internet i telefonia al municipi a alhora que fomentar la inversió privada davant la manca de recursos públics amb què contava l'Ajuntament pel desplegament de la fibra. Finalment, l'empresa lleidatana Etelecom després d'haver realitzat l'estudi de viabilitat, es va comprometre a fer el desplegament i prestar aquest servei a compte i risc propi abans de finals de gener del 2022.

Aquesta empresa va presentar el projecte de desplegament durant el mes de desembre i va rebre per part de l'Ajuntament de Castelló la corresponen llicència i en aquell mateix mes, es van iniciar les obres.

Actualment, la velocitat màxima del servei de fibra és de 300Mb, però des de l'Ajuntament segons comenta l'alcalde, tenim constància que el desplegament del cablejat de fibra neutra de la Generalitat de Catalunya arribarà a la C-26, al seu pas de Castelló de Farfanya entre aquest any 2022 i el 2023, fet que un cop posat en servei aquest cablejat, permetrà a les empreses com ara Etelecom ampliar la velocitat fins a les 1000Mb. L'alcalde (Omar Noumri i Coca) comenta que la posada en funcionament d'aquest important servei al poble aquesta setmana, afavorirà la connectivitat dels diversos espais públics de Castelló, millorarà la competitivitat de les empreses existents o que vulguin instal·lar-se al municipi, així com ens ajudarà a comptar amb una eina més i reclam del repoblament rural fomentant per exemple, el teletreball de persones que vulguin viure a Castelló de Farfanya i treballar des de casa.

Infolleida