La Fundació Canals d’Urgell ofereix visites guiades a la presa del Tossal per donar a conèixer la importància dels canals i de l’aigua per a les comarques de Ponent

19/04/2023

L’objectiu és mostrar les instal·lacions de captació d’aigües i l’ermita neoromànica de Sant Isidre del Canal

La Fundació Canals d’Urgell inicia aquest dissabte 22 d’abril una sèrie de visites guiades a la presa del Tossal que seguiran fins al mes de setembre, concretament els dissabtes del 23 de maig17 de juny22 de juliol, 26 d’agost i 23 de setembre, dates susceptible de patir canvis segons l’estat del canal. L’objectiu de les visites, d’una hora de durada a partir de les onze del matí, es mostrar les instal·lacions de captació d’aigües i l’ermita neoromànica de Sant Isidre del Canal.

Així doncs, les visites posaran el focus en la infraestructura hidràulica situada al Tossal de Ponts: la primera casa de comportes a Ponts, la vella i la nova, i l’ermita de Sant Isidre del Canal, ubicada dins del mateix recinte, un temple dissenyat per l’arquitecte Isidre Puig Boada. I és que aquesta activitat pretén donar a conèixer la importància de l’aigua a les terres de Ponent mitjançant uns canals que cobreixen 75.000 hectàrees i subministren aigua a més de 300 indústries agroalimentàries, més de 1.860 granges, més de 120 poblacions i més de 500 masies aïllades. La modelació del paisatge urgellenc i de la seva gent per part d’aquestes infraestructures, així com la rellevància d’aquest patrimoni material, centraran les explicacions de les visites guiades.

El preu de l’activitat és de 5 euros, 4 en els casos de majors de 65 anys, pensionistes, aturats, joves d’entre 7 i 16 anys, amb carnet d’estudiant o familiar, persones amb mobilitat reduïda i grups de més de quinze persones. L’entrada és gratuïta per als infants de 0 a 6 anys. Cal reservar prèviament al 973 603 997 o [email protected].
 

La modernització dels Canals d’Urgell, un projecte de país
 
El projecte de modernització que impulsa la Comunitat General de Regants del Canals d’Urgell contribuirà a la millora de l’autonomia alimentària de Catalunya, que importa el 60% dels aliments que consumeix.
 
Així doncs la modernització de la infraestructura implicarà poder introduir nous cultius, crear noves indústries agroalimentàries, fet que, d’altra banda, permetrà fixar la gent al territori i fomentar-ne el repoblament. La modernització d’aquesta infraestructura permetria garantir la reserva hídrica del país i evitar episodis de manca d’aigua.
 
L’import total previst d’inversió en la modernització del Canal d’Urgell, incloent el reg en parcel·la, se situa al voltant dels 1.420 milions d’euros, i tot que el calendari definitiu no està tancat, la previsió és que es porti a terme en set anys (2021-27). El departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té redactats els primers quatre projectes que permetran iniciar les obres en 11.600 hectàrees, amb una inversió de 110 milions d’euros de cara al proper any 2023. El projecte s’ha presentat al Ministerio de Transición Ecológica i està pendent dels ajuts europeus dels Fons Next Generation.
 

Una de les vies verdes més llargues d’Europa
 
El projecte de la modernització del regadiu dels Canals d’Urgell està lligat a un ambiciós projecte mediambiental que preveu enllaçar els 325 quilòmetres de camins que circulen vora els canals per convertir-los en una de les vies verdes més llargues d’Europa. Respectar l’arbrat i recuperar les antigues casilles dels canalers, les persones que vetllaven per l’aigua des de l’inici de la construcció de la infraestructura, són alguns dels detalls del projecte que ja s’han pogut testar en el primer pla pilot. Es tracta d’un projecte transformador dels usos de l’aigua, del paisatge, però també ho vol ser de l’economia de la zona, ja que permetrà fomentar el turisme sostenible, així com models de negoci basats en l’economia verda.
Infolleida. FOTO: ECCU