L'Ajuntament de Térmens adquireix el manuscrit de l’antiga Comanda de Sant Joan de Jerusalem

11/03/2021

L’Ajuntament de Térmens ha adquirit un llibre manuscrit de l’antiga Comanda de Sant Joan de Jerusalem de Térmens del segle XIX.

El llibre és un registre dels pagaments que lliuraven els particulars i veïns del poble al comanador de Térmens en concepte diversos drets que la Comanda tenia, com els molins, els sequiatges, els jornals i els censos, des de l’1 de gener de 1800 fins a la fi de la comanda a mitjans de segle XIX.

Entre la informació que conté, també destaca el detall amb el nominal de 193 particulars i els pagaments efectuats al comanador en moneda, quarteres de blat, gallines, capons etc., al llarg dels anys.

El llibre, de prop de 200 folis, té mida quartilla, està enquadernat amb cobertes de pergamí i presenta molt bon estat de conservació.

Al final inclou un índex amb el nom dels particulars que figuren al registre, amb indicació de la pàgina on consta l’assentament corresponent.

L’Ajuntament de Térmens dipositarà aquest volum a l’Arxiu Comarcal de la Noguera per tal d’integrar-lo amb la resta del fons històric municipal de Térmens i on es podrà conservar convenientment i consultar i estudiar per qualsevol ciutadà.

Infolleida