Les mascotes de CUNIPIC i Jordi Turull es troben a la comarca de la Segarra 

22/07/2021

 

Terra de castells, pobles perduts i immensos camps de blat, la comarca de la Segarra ha estat testimoni d’ una insòlita trobada. Les mascotes de CUNIPIC, de viatge per Catalunya, amb la seva campanya de defensa del món rural, han pogut saludar al polític Jordi Turull, que també està recorrent el país amb la seva Travessa per la llibertat.

 

La trobada de les dos marxes ha estat a Ferran, un poblet de 45 habitants. Els seus veïns han demostrat, amb pancartes de suport, la seva estima pel polític català que ha passat 1.220 dies tancat a la presó.

 

Desprès de repartir adhesius i pòsters de defensa del món rural a les poblacions de Torà, Pujalt, Prats de rei i Castellfollit de Riubregós, el conill- toy i el conill porquí, convertits en capgrossos, s’ han dirigit al llogarret de Ferran per esperar l’ arribada d’ en Jordi Turull i les més de cent persones que l’ acompanyaven en la marxa.

 

Caminant a ritme lleuger i amb un somriure permanent els llavis, el polític català ha arribat a Ferran per esmorçar. Menjant fruïts secs,  Turull s’ ha fet fotos amb tots els excursionistes. També amb les dos mascotes de CUNIPIC.

 

Abans de seguir el seu camí fins a Cervera, el polític català ha contestat, amablament, les preguntes d’en Jordi, el conill-toy, que és periodista.

 

-Com es poden defensar els pobles petits de Catalunya?

- Els pobles petits de Catalunya es poden defensar, primer, reivindicant-se ells mateixos, fent xarxa i desprès, exigint que hi hagi polítiques de discriminació positiva a les polítiques públiques de les diferents institucions i els diferents governs per afavorir els pobles més petits de Catalunya.

 

 

:

 

 

Mirant el poble de Ferran, Turull afegeix: - “Els pobles més petits són els que relliguen el territori. Són els que mantenen l’ autenticitat del territori. Per tant s´ha de fer així, primer reivindicar-se ells mateixos i desprès exigir aquestes polítiques de discriminació positiva”.

 

-Com podem ajudar a la nostre pagesia?

- Cuidant-la i mimant-la. La pagesia són les persones que més defensen el territori i això, ens ho hem de creure, perquè són la gent que viuen d´aquest territori. No té sentit, com es diu, a vegades, que destrossen el territori. Els podem ajudar consumint productes del territori. Si consumim productes del territori, que n´hi ha molts i de molt bona qüalitat, la pagesia i la ramaderia tindran futur.

Abans de despedir-se, ja que els organitzadors l´apreten que ha de continuar la marxa, el polític contesta a la nostra  última pregunta:

-Les escoles rurals són importants pel país?

- Les escoles rurals són molt importants perquè si la Catalunya rural és important, el que garanteix la continuitat d’ aquesta Catalunya rural amb els mateixos nivells de qualitat i estàndards de talent, etc,  que no hagin de marxar a fora per buscar feina, això comença per l´escola . Es la base i per tant les escoles rurals són molt importants i en aquest sentit també calen polítiques que afavoreixen que els nens puguin seguir vivint i estudiant en el seu poble, per petit que sigui.

     

CATALUNYA RURAL, un llibre pedagógic i periodístic.

Aquesta  original campanya  estiuenca de sensibilització sobre el món rural català estarà recolzada per la publicació, a la tardor del 2021, d’un llibre pedagògic per a les escoles titulat: CATALUNYA RURAL.

 

 

 

 

Les mascotes protagonistes del llibre  explicaran que és  una escola rural; que a Catalunya hi ha maneres diferents de parlar el català;  que hem de recolzar a la nostra pagesia ; que existeix tot un món cultural lluny de la capital catalana o que molts poblets desconeguts són terra d’oportunitats econòmiques i turístiques.

 

Les mascotes del llibre són les mateixes que aquest estiu estaran viatjant per

Catalunya ( Poble de Segur; Vallfogona de Balaguer, el Collell, la Bisbal d’ Empordà,  Ferran , Barcelona; Tortosa; Cadaqués, Baridà, Tarragona o Girona,  ) sensibilitzant a la població.

Infolleida