Mari Pau Huguet, Tamborera Major a la Tamborinada de Torrelameu

20/01/2022

El municipi va recuperar l’any 2018 aquesta tradició, de la qual es tenen referències gràfiques dels anys 1912 i 1918, i se celebrarà el dia 23 de gener coincidint a la Festa Major de Sant Sebastià

La vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; l’alcalde de Torrelameu, Carles Comes, i la regidora Dolors Gasol han presentat aquest dijous en roda de premsa la Tamborinada que se celebrarà el dia 23 de gener, a partir de les 12.30 hores,  com a acte de la Festa Major de Sant Sebastià a la plaça de l’Església de Torrelameu i que comptarà amb la Tamborera Major, la periodista, Mari Pau Huguet.

 

Carles Comes ha fet un repàs històric d’aquesta celebració recordant que l’any 2018 Torrelameu va recuperar la Tamborinada de Sant Sebastià, dins del actes de Festa Major. “Aquesta tradició es va descobrir gràcies a uns programes de Festa Major dels anys 1912 i 1918, recollits al Llibre d’Història Gràfica de Torrelameu 1900-2000, i coincidint amb el centenari (1918-2018) l’ajuntament la va voler recuperar”.

 

Al llarg d'aquest 4 anys en què s’ha tornat a fer, la Tamborinada ha reunit a participants grans i petits del poble i d’altres poblacions que repiquen a l’uníson centenar de tambors per a l’ocasió, arribant a ser uns 150 participants. La tamborinada està oberta a tothom que vulgui fer repicar els seus tambors.

 

Segons Estefania Rufach, “recuperar tradicions és recuperar la nostra història. És allò que ens precedeix, que parla dels nostres avis, d’aquells que van formar part del poble i que ara no hi són, però que estan molt presents entre tots nosaltres. És un homenatge al passat i a l’actualitat i forma part del nostre tresor patrimonial i cultural”. També ha destacat que “l’empenta que tenen els nostres ajuntaments és fonamental per mantenir viva la història local”.

 

Per la seva banda, Dolors Gasol ha explicat que els dos darrers anys, degut a la pandèmia, la festa s’ha hagut de celebrar de dia, tot i que esperen que, si les coses milloren, l’any 2023 es pugui tornar a celebrar de nit. A més, esperen que, de cara a properes edicions, es tornin a animar grups vinguts de fora de la demarcació de Lleida.

 

La trobada comença a la Casa de la Vila i avança fins a la plaça de l’Església, on es fa l’acte central. Sant Sebastià, patró del poble, és portat per voluntaris i acompanyat pel Armats de Torrelameu fins al centre de la plaça.

 

Cada any un Tamborer Major condueix l’acte davant dels participants. L’any 2018, va ser l’actor, cantant i còmic Ferran Aixalà; l’any 2019, el periodista Àlvar Llobet; l’any 2020, el cantautor, David Esterri ‘Lo Pardal Roquer, i l’any 2021, el director i torrudà, Gerard Riu.

Infolleida