Més de 7.000 persones han gaudit de moment de la pista de gel situada a la plaça del Mercadal de Balaguer, que tancarà aquest diumenge

10/01/2020

Des de la Paeria en fan una valoració molt positiva igual que de la resta d'activitats d'aquest Nadal com el Cosmolúdic i la Cavalcada de Reis

Més de 7.000 persones han gaudit de moment de la pista de gel situada a la plaça del Mercadal de Balaguer, que tancarà aquest diumenge. Des de la Paeria fan un balanç molt positiu del funcionament de la pista durant les festes d'enguany a l'espera de la valoració final la setmana que ve, segons ha explicat el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, que assenyala que la xifra serà una mica inferior a la de l'any passat, entre altres coses, per les inclemències del temps amb pluja uns dies i vent d'altres.

 

L'any passat van ser 8.500 usuaris els que van utilitzar la pista, entre ells, els alumnes dels centres educatius de la ciutat, tant de primària com de secundària, que també aquest any han pogut fer ús també de la pista com una activitat escolar.

 

La pista tancarà aquest diumenge a les 9 de la nit després de gairebé 6 setmanes en funcionament. Estarà oberta aquest divendres de 17 a 21h, i dissabte i diumenge d'11 a 14 i de 16 a 21h.

 

D'altra banda, des de la Paeria fan un balanç molt positiu també del saló infantil Cosmolúdic al pavelló Inpacsa, amb la venda de més de 4.700 entrades, segons també ha explicat el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, que ha parlat de la bona acceptació de les novetats que s'han introduït aquest any, com les tirolines gegants o el major nombre de tallers, entre altres.

 

El saló d'enguany ha comptat amb moltes novetats, entre elles, una ampliació de la zona de tallers, concretament l’espai Cassiopea, amb l’Univers com a centre d’interès.  També hi havia jocs, un nou circuit de psicomotricitat amb dues tirolines gegants, un espai de lectura, un gran sorral i piscina de boles gegant, entre altres activitats dissenyades perquè els més menuts s’ho passessin d’allò més bé, sols i en família. La Via Làctia, d'altra banda, ha continuat sent el referent cultural del saló. Música, dansa, teatre, titelles i circ han estat els eixos protagonistes d’aquest espai.

 

També des de la Paeria valoren molt positivament la cavalcada de Reis d'aquest 2020, que també presentava diverses novetats, entre elles, un canvi de recorregut, nous personatges i nous vestits. Tot i això hi ha aspectes a millorar, diu el paer en cap, com, per exemple, l'accés al vestíbul de la Paeria, on els Reis Mags van rebre els nens i nenes, o els cordons de seguretat.

 

Amb la voluntat de repensar una tradició tan arrelada al territori, s’ha dut a terme una cavalcada que pretenia dotar de nous valors i significats tota la posada en escena.

 

Un dels principals objectius era el d’actualitzar la festa i dotar-la d’elements més propers al sentir actual. Així, la cavalcada d’aquest any pretenia donar més presència als valors simbòlics de la tradició. Per aconseguir-ho s’ha dut a terme tota una escenificació basada en tres eixos temàtics: la natura, la màgia i la cultura.

 

Per aquest motiu han format part essencial del seguici les tres patgesses reials: Albaflor, Dolldargent i Ditsdeseda, les quals durant tot el mes de desembre han estat les encarregades de recollir les cartes dels nens i nenes de la ciutat. Aquests personatges reben el nom de les fades creades pel balaguerí Josep Carner-Ribalta al seu llibre Les fades de Mormur, de 1973.

 

Així, Melcior i Albaflor personifiquen la natura, la terra, la biodiversitat i el territori; Gaspar i Dolldargent representen la màgia, la saviesa i el món dels somnis; i finalment, Baltasar i Ditsdeseda simbolitzen les diferents cultures del món i les persones que en formen part. També s’ha incorporat la figura del Polsim, el patge encarregat de donar pas als reis i les patgesses un cop la pols de l’estel de Nadal ha caigut sobre la ciutat.

 

Va ser precisament l’estel de Nadal, molt vinculat al cel estrellat del Montsec i a través del qual és vol promocionar aquest atractiu turístic, l’encarregat d’il·luminar i guiar el pas dels reis per la ciutat fins arribar a la Casa de la Paeria, on els nens i nenes els van poder entregar les darreres cartes i conèixer-los en persona. 

 

Tota la posada en escena i els vestuaris -tant dels reis, com de les patgesses - han estat dissenyats d’acord amb les premisses que han vehiculat la festa a nivell simbòlic, però aquest només és el punt de partida des d’on fer créixer la festa, fent-la cada cop més participativa i on els espais de cocreació que la Paeria impulsarà durant el 2020 permetin el naixement de nous personatges, nous carruatges i noves escenografies a través de les quals poder inculcar els valors de l’ecologisme, la igualtat o la pluralitat als mes petits.

 

Des de la Paeria es pretén així que la cavalcada de Reis vagi esdevenint any rere any una data on succeeixin fets sorprenents i màgics, i que volgudament les tradicions es puguin anar adaptant a la societat actual i a la seva manera d’entendre-les.

 

Infolleida