Montgai, Sant Guim de Freixenet i Talavera participen en una prova pilot d’un servei pioner de teleassistència avançat

20/12/2023

Aquest sistema ofereix cobertura les 24 hores dels 365 dies de l’any, a casa de l’usuari i a fora, amb geolocalització permanent, monitorització de les constants vitals i trucada al centre d’emergències si presenten alteracions, entre altres funcions

La Delegació del Govern a Lleida ha acollit avui la signatura d’un conveni de col·laboració entre els ajuntaments de Montgai, Sant Guim de Freixenet i Talavera i l’empresa Senior Family Health, per a la posada en marxa d’una prova pilot d’un servei pioner de teleassistència avançat.

 

La signatura ha anat a càrrec dels alcaldes de Sant Guim de Freixenet i Talavera, Francesc Lluch i Ramon Trullols, i de la primera tinent d’alcalde de Montgai, Elisabet Darbra, i de Josep Méndez, en representació de l’empresa que ha desenvolupat el projecte del servei de teleassistència avançat. Després de la signatura dels convenis, s’han lliurat els dispositius als tres alcaldes.

 

L’acord preveu la cessió gratuïta a cadascun dels tres municipis de 10 dispositius de polsera i de l’accés a una atenció personalitzada a través d’un call center receptor de trucades de teleassistència. Les novetats que ofereix aquest sistema són la cobertura les 24 hores dels 365 dies de l’any, tant quan els usuaris són a casa com quan són a fora; la geolocalització permanent; i la monitorització de les constants vitals, com ara la tensió arterial, la temperatura i la saturació d’oxígen, i l’avís automàtic d’emergència al call center si presenten alteracions. Els dispositius de polsera tenen un únic botó que, un cop activat, genera una trucada al centre d’emergències, que només aquest pot finalitzar, i als familiars, amb els quals els usuaris es poden comunicar a través del propi dispositiu. Aquest sistema també permet emetre recordatoris per a la presa de medicaments i detectar la inactivitat inusual de les persones usuàries, en aquest cas, amb l’avís corresponent als familiars.

 

Els ajuntaments dels municipis posaran els dispositius a l’abast de veïns i veïnes susceptibles d’utilitzar-los, atenent a criteris d’edat, malalties o geolocalització llunyana, entre altres, i facilitaran al call center una fitxa de cadascuna d’aquestes persones amb el telèfon de contacte d’almenys dos familiars, patologies prèvies detectades i medicacions recurrents pautades, dades que seran tractades amb l’obligada confidencialitat per tots les parts. També es posa a disposició dels familiars seleccionats una APP on podran fer seguiment en qualsevol moment de l’estat de la persona que du el dispositiu així com la seva geolocalització exacta. 

 

La prova pilot tindrà una durada de tres mesos, que es correspon a la vigència del conveni signat avui. Un cop finalitzat aquest període, les parts es reuniran per fer una valoració de la prestació del servei durant els tres mesos, determinar la seva continuïtat i establir-ne les condicions, si s’escau. La intenció dels promotors del projecte és posar-lo a disposició a la resta de municipis.

 

Per al desenvolupament d’aquest projecte, Senior Family Health ha comptat amb la col·laboració tecnològica de la startup catalana Seniordomo, de Cardiosos Global Protection SL, experta en elements de cardioprotecció i instal·lació d’espais cardioprotegits en més de 300 municipis de Catalunya, i del Grup Barna Porters per a la gestió dels protocols d’emergència.

 

La delegada del Govern, Montse Bergés, que ha estat acompanyada de la directora dels Serveis territorials de Drets Socials, Eugènia Puig-gròs, i de la dels d’Igualtat i Feminismes, Elena Fuses, ha destacat que aquestes noves tecnologies aplicades a finalitats de la salut aporten un benefici individual i col·lectiu important perquè “permeten millorar la vida de les persones vulnerables, especialment en l’entorn rural, i augmentar la protecció davant de casos de la violència masclista, entre altres”.

 

El cap del Servei d'Anestesiologia, Reanimació, Medicina Perioperatòria i del Dolor de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa, Dr. Marc Bausili, ha destacat el projecte Family Health com un exemple de la Weareable Technology, la darrera etapa en l’evolució de la indústria dels dispositius mòbils que registren i monitoritzen hàbits i condicions de l’àmbit de salut i benestar més personal i faciliten la comunicació amb el nostre entorn, i que “contribueix al desenvolupament de l’actual medicina, cada cop més preventiva i amb major participació dels pacients, en detriment d’un model reactiu que ja està fent les darreres passes”. 

 

Per la seva banda, Josep Méndez ha explicat que el projecte Family Health pretén “cobrir un buit en la teleassistència que ha existit fins ara ampliant l’abast dels serveis prestats i els col·lectius de ciutadans potencialment beneficiaris”. En aquest sentit ha exposat que “la teleassistència avançada té en la gent gran el gruix dels destinataris, però també resulta molt útil per a altres tipus d’usuaris d’altres edats que realitzen activitats al medi natural o que pateixen malalties cròniques”. Méndez també n’ha subratllat la utilitat com a eina de protecció de les dones en situació de violència masclista.

 

Els alcaldes de Sant Guim de Freixenet i de Talavera i la tinenta d’alcalde de Montgai han assenyalat que aquest servei és molt necessari en el món rural, especialment en els petits municipis, perquè s’hi està produint un marcat sobreenvelliment que té implicacions no només en la salut de la pròpia gent gran, sinó també en la de les seves famílies.

 

A l’acte de signatura de l’acord hi ha assistit la delegada del Govern, Montse Bergés. També hi han estat presents el president del Consells Comarcal de la Segarra, Ramon Augé, i representants de l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut), entre altres.

 

Infolleida