Noves troballes a les excavacions a la Roca dels Bous

20/08/2019

La campanya d'excavacions d'aquest estiu al jaciment de la Roca dels Bous a Sant Llorenç de Montgai (Noguera) ha permès als arqueòlegs documentar cinc noves fogueres, així com estris i restes d'animals que s'afegeixen als trobats anteriorment. Un altre dels àmbits d'actuació dels treballs se centra enguany en les ocupacions més antigues del jaciment paleolític per intentar conèixer millor el mode de vida dels primers neandertals que van passar per la Roca dels Bous, fa entre 50.000 i 60.000 anys. La recerca la porta a terme el Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEPAP-UAB). En aquesta edició, hi participen una dotzena d'estudiants d'universitats catalanes, de la resta de l'Estat, dels Estats Units i del Canadà.

Al jaciment, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), hi ha documentades ocupacions més recents, dels darrers neandertals que van viure a la Península Ibérica. Amb els treballs d'aquest any s'estan intentant documentar les ocupacions que van una mica més enllà, entre 50.000 i 60.000 anys d'antiguitat, segons explica Susana Vega, de l'equip investigació del CEPAP-UAB.

D'altra banda, durant l'actual campanya, els investigadors han documentat al jaciment cinc noves fogueres, que s'afegeixen a les localitzades en anys anteriors, destaca Vega. Pel que fa al registre material, s'han documentat diferents estris que feien servir els neandertals i restes dels animals que caçaven i menjaven. En concret, s'han trobat estris construïts fets sobre quarcita, que agafaven de la terrassa del riu Segre, i altres fets sobre sílex. D'animals, s'han documentat aquesta campanya restes de cabra pirenaica i de cérvol. Altres anys també s'han localitzat al jaciment restes de closques de tortuga, entre altres animals.

Les excavacions a la Roca dels Bous formen part d'un projecte més ampli en què treballa el CEPAP-UAB per conèixer el poblament durant el pleistocè i holocè antic al Prepirineu català amb qual s'intenten reconstruir les formes de vida dels grups humans fa uns 50.000 anys en aquest territori. El projecte compta amb el suport del ministeri i del departament de Cultura.

El jaciment de la Roca dels Bous, situat a la zona del Prepirineu català, és una excavació arqueològica en constant estudi que permet conèixer la forma de vida neandertal. Fa 50.000 anys, aquests homínids solien fer una parada en aquest abric, en transcurs del seu viatge entre les comarques de la plana de Lleida i les del Pirineu. Els particulars processos geològics que es donen a la cinglera, coneguda com la Cascalda, han fet possible la preservació de nombroses empremtes d'aquestes visites dels neandertals.
ACN