Obres al Canal d’Urgell al seu pas per la trinxera de Montsonís, a Artesa de Segre

10/10/2019

La Casa Canal garanteix aigua de boca al centenar de poblacions de l'Urgell, la Noguera, el Pla d'Urgell, l'Urgell, les Garrigues i la Segarra

El Canal d’Urgell treballa des de principis d’aquest mes en la reposició de 650 metres del curs del Canal Principal al seu pas per la trinxera de Montsonís, a Artesa de Segre. Les filtracions han provocat un desplaçament del terraplè i aquests treballs són una actuació d’urgència per evitar possibles despreniments, segons va explicar el president de la comunitat de regants, Amadeu Ros. La intervenció va començar després de tancar-se la campanya de regs el passat 28 de setembre i s’ha de dur a terme per trams d’entre 100 i 150 metres durant sis mesos. Cadascuna de les fases s’allargarà durant tres setmanes i a la quarta s’obrirà el pas de l’aigua per als proveïments.

En aquest sentit, això garanteix que el centenar de poblacions de la Noguera, el Pla, Urgell, les Garrigues, Segarra i Segrià no tindran problema per poder omplir els dipòsits i subministrar aigua de boca. Les obres han d’estar acabades a mitjans de març, quan comenci la pròxima temporada de reg. L’operació consisteix a retirar la caixa del canal existent, la consolidació del terraplè de Montsonís per evitar nous moviments i la reconstrucció íntegra de l’estructura col·locant malla i tornant a fonamentar solera i parets.

La Casa Canal garanteix aigua de boca al centenar de pobles de sis comarques que beuen de l’Urgell

Els treballs representen una inversió d’1.250.000 euros. Segons va assenyalar Ros, la urgència d’aquests treballs ha fet que s’iniciïn abans de l’assemblea de finals de mes, en la qual es ratificaran altres millores. De fet, les prospeccions i els estudis al talús ja es van portar a terme l’any passat per poder escometre les obres aquesta tardor, va remarcar Ros.

El Canal d’Urgell té gairebé segle i mig d’història. El fet de ser un dels canals històrics de Lleida, amb Pinyana i l’Aragó i Catalunya, obliga a fer inversions milionàries cada any. Una d’aquestes és la reconstrucció del túnel de Montclar, en el qual es treballa des del 2017 per evitar filtracions. El gruix de les obres ja s’ha executat i es preveu que en els propers mesos estigui enllestida la reposició de la part superior del túnel, construït entre el 1853 i el 1861 i que s’ha revestit pedra a pedra. L’actuació ha suposat una inversió de 400.000 euros.

La tardor de l’any passat, la col·lectivitat de regants de Bell-lloc va estrenar la primera fase de modernització en prop de 400 hectàrees i ja treballa per fer-ho en 500 més i arribar a les 1.300 al llarg dels pròxims tres anys.

Per la seua banda, el Canal de Pinyana començarà a arreglar comporta i esquerdes per deixar-ho tot a punt de cara a la nova campanya de reg i amb la vista posada en l’inici de les obres de modernització en 1.200 ha de l’Horta de Pinyana, que ja s’han adjudicat i començaran en breu.

Infolleida