Ponts celebra Lo Ranxo

05/03/2019

Pocs minuts abans de les dos de la tarda l’equip del Ranxo de Ponts ha començat a servir les prop de 12.000 racions que s’han repartit per les centenars de persones que s’han aplegat a la plaça Planell del municipi de la Noguera on les calderes d’aquest àpat tradicional bullien a foc lent des de les 6 del matí.
Cinquanta quatre olles d’aram, prop d’un miler de quilos d’aliments entre verdures, carns i llegums i foc de llenya són els elements principals d’aquest àpat calent que la documentació explica que el municipi de Ponts prepara i reparteix des de l’any 1875. Des de fa 10 anys l’encarregada d’elaborar aquest recepta ancestral al municipi de Ponts és la Rosa Boix qui assegura que la recepta varia molt poc d’aquella primera d’ara fa prop de 150 anys però com no podia ser d’altra manera tothom hi aporta el seu toc personal. 

Per la Rosa dirigir un equip de cuina d’aquestes característiques és una responsabilitat gran que viu amb orgull i nervis....

La Rosa no deixa de ser el cap visible d’un equip de cuina que treballa en aquesta àpat des de dies previs a la festa. Prop de 25 persones amb diferents anys d’experiència dins de l’organització del ranxo com en Iurie que fa més de deu anys que viu a Ponts i 3 que forma part de l’equip de cuina del Ranxo. 

Després de remenar les cassoles per darrera vegada, un dels moments més importants de la festa és la degustació popular. Enguany l’encarregada d’acompanyar l’alcaldessa del Ponts Alba Basomba a realitzar aquest primer tast ha estat la presidenta de la diputació Rosa Maria Perelló que acompanyades de les autoritats comarcals i provincials ha coincidit en ressaltar la importància de les tradicions populars. 

La festa del Ranxo ha posat fi a les festa de Carnaval que Ponts celebra des del passat divendres
Balaguer TV