Restauren el castell de Castelló de Farfanya

27/09/2021

Castelló de Farfanya va acollir dissabte la presentació del projecte de restauració de la Torre del Torrent i de la futura consolidació del castell de la localitat. En l’acte van intervenir l’alcalde, Omar Noumri; la regidora de Cultura, Joana Terré, i l’arquitecte Xavi Solans, membre de Ianua, equip redactor dels plans de restauració.

Noumri, que a més de ser primer edil d’aquesta localitat de la Noguera també és historiador de formació, va fer un breu repàs de la història de la fortalesa i del municipi, com a contextualització. Per la seua part, Solans va enumerar i va justificar les diferents accions que s’han dut a terme en la restauració de la Torre del Torrent, finançada amb la línia d’ajuts Feder de la Diputació i amb una inversió de prop de 40.000 euros. Per una altra banda, també va desgranar les futures actuacions que s’haurien d’iniciar a mitjans de l’any que ve en el conjunt monumental del castell de Castelló de Farfanya.

La fortalesa es coneix des del segle XI i els cristians la van conquerir en la centúria següent

Per finalitzar l’acte, es va obrir un torn de precs i preguntes durant el qual els assistents van demostrar el seu entusiasme pel projecte de restauració i van confiar a poder veure el recinte en un estat òptim ben aviat.

El castell de Castelló de Farfanya s’aixeca en un turó situat just per sobre de la localitat. Documentat des del segle XI, va ser conquerit pel vescomte Guerau II de Cabrera durant la centúria següent. Avui dia encara se’n conserven algunes torres i també diverses teles de la muralla.

Per un altre costat, al mateix recinte castral destaca l’església gòtica de Santa Maria. Va començar a ser construïda al segle XIV i va ser finalitzada uns cent anys més tard. En l’actualitat, es troba tancada al culte a causa del seu estat de conservació deficient.

SEGRE.COM