Ribelles vol salvar el seu castell

02/02/2021

Els veïns creen una associació per reclamar les reformes de rehabilitació d'aquest conjunt històric ara en ruïnes

“Tots els veïns tenim un vincle amb el castell, forma part de la nostra història i és patrimoni de tot el país.” Aquest és el clam d’aquest municipi de Vilanova de l’Aguda, a la Noguera, que veu com el pas dels anys amenaça greument el castell de Ribelles, ara en ruïnes, i pel qual han creat una associació veïnal per fer “pressió” i aconseguir la implicació de les administracions en les tasques de rehabilitació d’aquest monument declarat com un Bé Cultural d’Interès Nacional.

Un reportatge de Xavier Santesmasses publicat al dominical Lectura de SEGRE va causar des de diumenge passat una gran repercussió a les xarxes socials, amb desenes de persones que es van unir a la reclamació dels veïns i de l’ajuntament per impedir que aquest conjunt, amb diferents edificacions des del segle X al XX, desaparegui.

En aquest sentit, Marta Torra, la família paterna de la qual és de Ribelles, desgrana els records que té des de petita al castell. “La meua àvia va ser cuinera dels barons fins que va esclatar la Guerra Civil. La contesa va causar greus destrosses i els soldats van arrasar amb tot. Però els anys de falta de manteniment han anat deteriorant cada vegada més el castell, i ara ja no s’hi pot accedir perquè és un perill per a les persones”, assenyala.

La Marta jugava de petita al castell, com tots els nens del poble, fins i tot els seus fills, ara ja grans, ho feien. Recorda amb nostàlgia aquells moments i lamenta que no s’hagi fet res per evitar que aquest patrimoni desaparegui. “La vida del poble girava entorn del castell”, assenyala.

L’alcaldessa de Vilanova de l’Aguda, Montserrat Fornells, destaca que el consistori no té recursos per fer front a la inversió que suposa la rehabilitació de l’edifici, propietat de la família Llabrés, i lamenta que les iniciatives que s’han presentat en les últimes dècades no hagin tingut recorregut. Per això, insta institucions com la Generalitat o la diputació de Lleida que s’impliquin per evitar que es perdi un patrimoni que, destaca, “no és només de Ribelles, ho és del país”. Segons l’alcaldessa, s’hi ha d’actuar “abans que sigui massa tard”.

SEGRE.COM