Tiurana renuncia a noves cases pels elevats costos d'urbanització

11/03/2019

Fer-ne tan sols 10 suposaria més de 50.000 € únicament en un pla parcial que no poden pagar consistori ni promotors

Ni l’ajuntament de Tiurana ni els interessats a construir noves cases poden fer front a la inversió que suposa desenvolupar un pla especial que permeti aixecar una desena d’habitatges a la població ressorgida a Solés. Per aquesta raó, segons l’alcalde, Àngel Villarte, “Tiurana es queda com està”. La comissió d’Urbanisme va donar llum verda a mitjans de l’any passat a la modificació del pla urbanístic municipal amb què ja es pot desencallar la construcció de noves cases al municipi, en total 120, va remarcar Villarte. El problema rau que per fer-ho de forma gradual s’ha d’elaborar un pla parcial específic que comportaria un cost de més de 50.000 euros per poder aixecar 10 cases, com a mínim.

Segons l’alcalde, ja hi ha interessats a edificar-ne tres o quatre, però han de desenvolupar una pla especial i la quantia dels tràmits i les obres d’urbanització no ho permeten. Assegura que els criteris per controlar l’expansió urbana descontrolada són vàlids en ciutats costaneres turístiques però no per a un poble com Tiurana, que es va reconstruir la primera dècada d’aquest segle després de ser negada la població original per les aigües del pantà de Rialb. “Crec que la Generalitat hauria de ser més permissiva en casos particulars i donar llum verda a la construcció de cases aïllades ja que, en l’actualitat, hi ha espai al carrer principal per edificar-les”, va remarcar. Aquesta situació frena molts veïns que volen tornar al municipi perquè el cost és molt elevat. “No hi haurà una expansió urbana descontrolada, el que volem és poder fer a poc a poc habitatges fins a arribar a tenir les 150 cases del poble antic”. El projecte per fer nous habitatges es va presentar el 2008 però va quedar parat per la crisi. En l’actualitat, Tiurana té edificades unes 25 cases.

Villarte va insistir en la falta de paraula tant de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre com del Govern, que en el seu dia es van comprometre a facilitar la reconstrucció del poble. “Ni tan sols hem aconseguit que ens facin els embarcadors, n’hi ha un i l’ha fet el consistori, i això que en el seu dia la família Niubó Brufau va regalar al poble 3 hectàrees per poder executar-los”, va puntualitzar l’alcalde.

Segre