Tiurana tornarà a ser un gran escenari de conte durant el cap de setmana del 18 i 19 d’agost amb el suport de l’IEI

08/08/2018

El Festival de Contes arriba a la seva novena edició amb exposicions, presentacions de llibres, tallers, jocs tradicionals i espectacles gratuïts adreçats a tota la família però amb els nens com a grans protagonistes

Tiurana ho té tot preparat per convertir-se en un gran escenari de conte el cap de setmana del 18 i 19 d’agost. La localitat de la Noguera acollirà la novena edició del Festival de Contes, un certamen de referència que inclou una gran varietat d’activitats gratuïtes adreçades a un públic familiar amb els més petits com a grans protagonistes.

Aquest matí, la Sala Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit la presentació oficial, en un acte on s’han desgranat els detalls i el programa del festival, i que ha comptat amb la presència de la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, de l’alcalde de Tiurana, Àngel Villarte i de la tècnica de Turisme de l’Ajuntament, Anaïs Capellades. 

Tallers de contes, exposicions, presentacions i paradetes de llibres, jocs tradicionals i una gran varietat d’espectacles conformen l’àmplia oferta d’un festival que compta amb quatre escenaris: l’Ermita Mare de Déu de Solés, Foc del Pelegrí, la Plaça del Pou i la Sala d’Actes de l’Ajuntament.

Rosa Pujol ha felicitat l’Ajuntament de Tiurana “per aquest festival ja consolidat i que va adreçat, especialment, als més petits de la casa, i que combina cultura i turisme, ja que permet als visitants conèixer el poble de Tiurana”. El festival, amb un pressupost de 3.000 euros, té el suport de l’IEI, a través de la Línia de Projectes Culturals que cobreix quasi el 50 per cent de la despesa. Pujol considera “vital aquesta línia de projectes”, ja que “ens permet ajudar a desplegar la cultura pel territori”.

Per la seva banda, l’alcalde de Tiurana ha explicat que el festival és una manera de donar vida i rejovenir el poble durant uns dies. “Tiurana ha patit molt pel tema del pantà de Rialp i amb aquest festival, d’alguna manera, estem apostant pel públic infantil, perquè aquests nens i nenes i les seves famílies puguin venir, gaudir dels contes i, al mateix temps, conèixer el poble i fer una mica de turisme pels indrets més emblemàtics recuperats de sota les aigües”. Tot i ser complicat, Àngel Villarte ha assegurat que “el nostre somni és tornar a obrir l’escola” i ha anunciat que aquest any hi ha hagut tres naixements a Tiurana.

La Fira farà el seu tret de sortida el dissabte 18 d’agost a les 19.00 hores amb la preinauguració del Festival amb el taller “Contes per connectar”, a càrrec de la periodista Lorena Metaute i adreçat al públic adult, especialment a pares i mares.

El diumenge 19 es concentra el gruix de l’activitat. A partir de les deu del matí hi haurà exposició de contes i presentació de llibres com “La clau dels mons”, de Ferran González; “Curiositats del món animal”, d’Abel Carretero, o “Un petó de xocolata”, de Ricard Bertran, amb il·lustracions de Serafina Balasch. Durant tot el dia, hi haurà jocs tradicionals per a totes les edats amb Festa i Fusta i parades de llibres de l’editorial Mosaic i de Genet Blau.

Un dels plats forts del Festival seran els espectacles que aixecaran el teló a les 11.00 hores amb el Taller i teatre d’ombres basats en el conte la Bruixa de Boirana. A continuació (12.00 hores) arriba “Contes del món”, una selecció de cinc contes encadenats a càrrec de Neus Caballer. Posteriorment, hi haurà el “Misteri de les lletres”, un contacontes i taller de construcció de l’arbre de les lletres per acabar la jornada (13.30 hores) amb el “Circ dels Contes”, de Roger Casadellà, escollit com a millor espectacle de contes de Món Llibre 2014.

 

Infolleida